Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης
«Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης που να μας χωρά όλες και όλους».

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, που εδραιώνονται στην ελληνική κοινωνία ως ένας από τους κύριους θεσμούς αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στα εγκαίνια του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Νικόδημος Γραικός».

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το σημαντικό είναι ότι, για τα άτομα με αναπηρία, οι δομές αυτές αποτελούν χώρους κοινωνικοποίησης, στους οποίους έχουν τη δυνατότητα να περνούν τον χρόνο τους δημιουργικά, να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και να καλλιεργούν δεξιότητες, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες, 3,5 χρόνια τώρα, όπως υποστήριξε, προστατεύουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε:

  • Στον διπλασιασμό των ατόμων με αναπηρία που συμμετέχουν στα ΚΔΑΠ.
  • Στον διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπου άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και τελευταία άπορα, ανασφάλιστα άτομα, πλέον έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τα ιδρύματα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε οικογενειακού τύπου δομές.
  • Στην υλοποίηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού, που ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • Στην Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που επιτρέπει και διευκολύνει την καθημερινότητα 500.000 ατόμων με αναπηρία.
  • Στην υλοποίηση έργων προσβασιμότητας σε κατοικίες, χώρους εργασίας και δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης, που αφορά σε 200 άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης που να μας χωρά όλες και όλους. Γι' αυτό, άλλωστε, 3,5 χρόνια τώρα εργαζόμαστε εντατικά και έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας, γιατί για εμάς η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, η αναγνώριση και ο σεβασμός της διαφορετικότητάς τους, καθώς και η δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, αποτελούν προτεραιότητές μας. Γι' αυτό, δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις, ώστε να προλαμβάνουμε την ιδρυματοποίηση. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Χατζηδάκης: Οι πολιτικές της κυβέρνησης συμβάλουν στη σημαντική μείωση της ανεργίας

Γ. Καραγιάννης: Εργασίες σε όλο τον ΒΟΑΚ τέλη 2023 με αρχές 2024 – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για την Κρήτη

Β. Κικίλιας: Η συνεργασία μας με ΗΠΑ και Ισραήλ αποτυπώθηκε στην τουριστική άνοδο της Αθήνας