Ζελένσκι: Ειρήνη μόνο όταν ανακαταλάβουμε Κριμαία και Ντομπάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: Ειρήνη μόνο όταν ανακαταλάβουμε Κριμαία και Ντομπάς
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καθώς και της επί μακρόν κατεχόμενης περιοχής Ντονμπάς είναι η προϋπόθεση για να τερματιστεί ο εννιάμηνος πόλεμος.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι η ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καθώς και της επί μακρόν κατεχόμενης περιοχής Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας, είναι η προϋπόθεση για να τερματιστεί ο εννιάμηνος πόλεμος.

«Μια απλή κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσυνέντευξή του στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη. «Αν δεν απελευθερώσουμε ολόκληρη την επικράτειά μας, δεν θα φέρουμε ειρήνη».

Η επιστροφή όλου του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας συνιστά φιολοδοξία που εκτείνεται πέρα ​​από τις στρατιωτικές κατακτήσεις της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της τον Φεβρουάριο. Αφότου η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία πριν από οκτώ χρόνια, το Κρεμλίνο υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς σε μια σύγκρουση που σιγόβραζε παρά τη γαλλο-γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, καταλαμβάνοντας ουσιαστικά πολλές από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας από το καλοκαίρι απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο και, πιο πρόσφατα, στη νότια περιοχή Χερσώνα, αφού η Μόσχα διέταξε μια υποχώρηση πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο.

Παρά την ανακατάληψη από τον ουκρανικό στρατό πάνω από το ήμισυ του εδάφους που είχε χάσει από τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εξακολουθεί να καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, εκτός από τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Η Κριμαία «δεν είναι απλώς ένα κράτος εν κράτει, είναι μέρος της χώρας μας και μέρος της κυριαρχίας μας», είπε ο Ζελένσκι. «Ως εκ τούτου, η αποκατοχή της Κριμαίας και του Ντονμπάς θα έφερνε ένα τέλος στον πόλεμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάρριψη πτήσης ΜΗ17: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση - Η Μόσχα την καταγγέλλει ως «πολιτική» και «σκανδαλώδη»

Μπλίνκεν: Η Ρωσία φέρει την «τελική ευθύνη» για την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider