G20: Και η Ρωσία συμφώνησε στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G20: Και η Ρωσία συμφώνησε στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής
Τι σημαίνει η απόφαση της Ρωσίας.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο — όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Ερντογάν με τον Μακρόν στη σύνοδο των G20 στην Ινδονησία

ΔΝΤ πριν την G20: Πιο «γκρίζες» πλέον οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Ο Ερντογάν φθάνει στο Μπαλί για την G20 την επομένη της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider