Εκλογές στην Κολομβία: Ο κεντροαριστερός Γουστάβο Πέτρο κέρδισε τον 1ο γύρο

Newsroom
Μοιράσου το
Εκλογές στην Κολομβία: Ο κεντροαριστερός Γουστάβο Πέτρο κέρδισε τον 1ο γύρο
Πλέον θεωρείται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από την αριστερά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ο αντιπολιτευόμενος Γουστάβο Πέτρο κέρδισε με διαφορά χθες Κυριακή τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία και πλέον θεωρείται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από την αριστερά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, έπειτα από την ιστορική και οδυνηρή ήττα που υπέστη η παραδοσιακή δεξιά.

Θα βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο τη 19η Ιουνίου με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τον εκατομμυριούχο Ροδόλφο Ερνάντες. Ο υποψήφιος της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες ήρθε τρίτος, αποτέλεσμα που εξέπληξε αρκετούς και σηματοδοτεί άνευ προηγουμένου ήττα για την παράταξη που μονοπώλησε την εξουσία επί δεκαετίες στο κράτος των Άνδεων.

Φαβορί των δημοσκοπήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο γερουσιαστής Πέτρο, άλλοτε αντάρτης οργάνωσης της άκρας αριστεράς που μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη, οικονομολόγος, πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά, εξασφάλισε το 40,32% των ψήφων (8.526.466), σύμφωνα με το σχεδόν τελικό επίσημο αποτέλεσμα, με το 99,95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο «κολομβιανός Τραμπ»

Κατά την άποψη σχεδόν όλων των αναλυτών, ο κ. Πέτρο, 62 ετών, καβάλησε το κύμα της προφανούς επιθυμίας των Κολομβιανών να υπάρξει αλλαγή, εν μέσω των χαωδών ανισοτήτων και της διαφθοράς. Το σύνθημα-έμβλημά του, «για τη ζωή», ακριβώς αυτή την ανάγκη πρόβαλε.

Τα τέσσερα χρόνια της θητείας του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ουδεμία μεταρρύθμιση σε βάθος προωθήθηκε. Η τετραετία του σημαδεύτηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού, τη βαθιά ύφεση, τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν πολλές πόλεις, την επιδείνωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων στις επαρχίες.

«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν (...), που σημαίνει περισσότερη διαφθορά, βία, πείνα. Ή να αλλάξουμε την Κολομβία, να την οδηγήσουμε προς την ειρήνη, την ευημερία και τη δημοκρατία», είπε ο κ. Πέτρο χθες εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε στην Μπογοτά.

Η πιθανή ανάδειξή του στο ανώτατο αξίωμα θα αποτελούσε πολιτικό σεισμό σε μια χώρα όπου οι συντηρητικοί μονοπώλησαν την εξουσία για δεκαετίες.

Ο επιχειρηματίας και ανεξάρτητος υποψήφιος Ροδόλφο Ερνάντες, 77 ετών, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (27,94%), προσπερνά τον υποψήφιο της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες (23,95%) οδεύοντας να καταγράψει την έκπληξη της εκλογικής βραδιάς καταφέρνοντας ιστορική, οδυνηρή ήττα στην παραδοσιακή δεξιά, που ασκεί την εξουσία επί δεκαετίες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με τη συμμετοχή των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, αναμένεται να διεξαχθεί τη 19η Ιουνίου.

Δεκάδες δημοσιογράφοι περίμεναν χθες τις πρώτες δηλώσεις του νικητή του πρώτου γύρου στα κεντρικά γραφεία του υποψηφίου στην Μπογοτά. Γύρω τους, υποστηρικτές της «Ιστορικής Συμφωνίας» γιόρταζαν με επευφημίες κάθε φορά που δίνονταν νέα αποτελέσματα, που επιβεβαίωναν το προβάδισμα του γερουσιαστή Πέτρο.

Είναι η τρίτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία. Αυτή τη φορά, υποψήφια αντιπρόεδρός του είναι μια αφροκολομβιανή, η Φράντσα Μάρκες. Η άνοδος στο δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα στη χώρα της χαρισματικής ακτιβίστριας με φεμινιστικό λόγο θα σηματοδοτούσε επίσης καμπή στην κολομβιανή πολιτική, στην οποία κυριαρχούν παραδοσιακά οι ίδιες ελίτ.

Όπως άφηναν να διαφανεί ορισμένες δημοσκοπήσεις όσο η προεκλογική εκστρατεία πλησίαζε στο τέλος της, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ροδόλφο Ερνάντες, 77 ετών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με περίπου το 28,2% των ψήφων (5.952.783).

Ο κ. Ερνάντες, άλλοτε δήμαρχος στην Μπουκαραμάνγκα (βόρεια), επιχειρηματίας που κάνει δηλώσεις συχνά εκκεντρικές ή ακραίες, αποκαλείται από μερίδα των ΜΜΕ «ο κολομβιανός Τραμπ». Ξεπέρασε κατά περίπου τέσσερις μονάδες τον κ. Γκουτιέρες (23,91%, 5.057.450 ψήφοι).

«Απόλυτη ηρεμία»

Μολονότι για σχεδόν όλη την προεκλογική εκστρατεία ο κ. Γκουτιέρες θεωρείτο ο βασικός αντίπαλος του κ. Πέτρο, το αποτέλεσμα-έκπληξη για πολλούς σηματοδοτεί ήττα άνευ προηγουμένου για την παραδοσιακή δεξιά στην Κολομβία, κατ’ εικόνα του μέντορά της, του Άλβαρο Ουρίμπε, πλέον αντιμέτωπου με δικαστικές περιπέτειες.

«Σήμερα κέρδισε η χώρα διότι δεν θέλει να συνεχίσει ούτε μια μέρα ακόμη με τα ίδια πρόσωπα, που μας οδήγησαν στην οδυνηρή κατάσταση που ζούμε», σχολίασε ο κ. Ερνάντες στην Μπουκαραμάνγκα, το οχυρό του. Υπόσχεται κυρίως να πολεμήσει τη διαφθορά, παρότι αντιμετωπίζει έρευνα για ύποπτες δοσοληψίες.

«Ξέρουμε πλέον ότι υπάρχει σθεναρή βούληση των πολιτών να τερματιστεί η διαφθορά στο σύστημα διακυβέρνησης», πρόσθεσε, κρίνοντας πως «οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας». «Λογαριάζω σε εσάς για τη νίκη στον δεύτερο γύρο ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τον μεγάλο δρόμο που άνοιξε σήμερα», πρόσθεσε.

«Πριν από δεκαπέντε μέρες, κανένας δεν φανταζόταν ότι ένας tiktokero (σ.σ. χρήστης της πλατφόρμας Tiktok) θα μετατρεπόταν στην πολιτική δύναμη αυτού του πρώτου γύρου» και πιθανόν «στον χειρότερο εφιάλτη» του κ. Πέτρο, σχολίασε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Cambio, συνοψίζοντας την έκπληξη του κολομβιανού Τύπου.

Ο σχεδόν ογδοντάρης υποψήφιος κατάφερε «από το πουθενά» να αρχίσει να «ανέβει στις δημοσκοπήσεις» και «χωρίς να βγει καν από το σπίτι και χάρη σε μια εκστρατεία-αστραπή στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης» να αντιπροσωπεύσει τους πόθους «μέρους του πληθυσμού και να γίνει ο μόνος υποψήφιος που είναι ικανός να κερδίσει τον Πέτρο», σχολίασε ο Cambio.

Η συμμετοχή έφθασε το 54,8%. Η ψηφοφορία εκτυλίχθηκε ομαλά, σύμφωνα με τις αρχές. Πληθώρα διεθνών παρατηρητών, ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, παρακολούθησε τη διαδικασία, ενώ είχαν αναπτυχθεί κάπου 300.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε όλη την επικράτεια, καθώς η βία των ένοπλων οργανώσεων έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος μίλησε για «απόλυτη ηρεμία, χωρίς μείζονα διατάραξη της δημόσιας τάξης», αν και αναφέρθηκαν 600 περιπτώσεις παρατυπιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κολομβία - Εκλογές: Βρέθηκε μικρόφωνο κρυμμένο σε γραφείο του υποψήφιου Φεντερίκο Γκουτιέρες

Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία ενόψει 1ου γύρου

Όλες οι ειδήσεις

15:30

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Υπερβολική μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1%

15:19

Κομισιόν: Μέτρα για την καλύτερη προστασία των πολιτών από τον αμίαντο

15:14

Εξομαλύνονται οι ισχυρές πιέσεις στις αγορές ομολόγων μετά την παρέμβαση της BoE

15:11

Σχεδόν 5.000 δολάρια το φθηνότερο εισιτήριο για απευθείας πτήση από Μόσχα για Ντουμπάι

15:08

Κικίλιας: Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, η Αθήνα είναι ακόμα γεμάτη με τουρίστες

15:08

Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΒΠΕ για τον νέο Κλιματικό Νόμο

15:05

Τσίπρας: Τώρα που οι μελέτες δείχνουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, ο Μητσοτάκης θα ζητήσει συγγνώμη;

15:01

Η Goldman Sachs συγκεντρώνει 9,7 δισ. δολάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών 

14:59

Παρατείνεται για τρεις μήνες η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων

14:56

Ακάρ: Κακομαθημένο παιδί και κακός γείτονας η Ελλάδα

14:48

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 22 ετών οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου

14:37

ΕΕ: Στο κάδρο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο κλάδος της ναυτιλίας

14:31

Παπαδόπουλος: Η νέα Συλλογική Σύμβαση του ΟΑΣΘ οδεύει προς υπογραφή

14:31

Γεωργιάδης: Τριπλό ρεκόρ το 2022 σε επενδύσεις, εξαγωγές και τουριστικές εισπράξεις

14:24

Υπέρ της υποδοχής Ρώσων που αρνούνται την επιστράτευση ο Σολτς - Νέα όπλα ζητάει το Κίεβο

14:10

Σκρέκας: Τα δίκτυα φυσικού αερίου στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αερίων από ΑΠΕ

14:03

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι ηγέτες σε Λουχάνσκ και Χερσώνα ζητούν ενσωμάτωση στη Ρωσία

14:01

Χατζηδάκης: Επεκτείνεται το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων της ΔΥΠΑ

13:51

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον «τρομοκρατών»

13:44

Β. Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό στρατό

13:44

ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν 625 εκατ. ευρώ από εξάμηνα ομόλογα, με απόδοση 1,95%

13:40

Η EBRD προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,2% το 2022 - Στο 2,2% το 2023

13:35

Κρεμλίνο: Είναι βλακώδες να θεωρείται ύποπτη η Μόσχα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

13:34

Βρετανία: Η BoE προσπαθεί να «μαζέψει» την κρίση - Εκτοξεύονται οι τιμές των ομολόγων

13:22

Ντόναχιου: Να δοθεί χρόνος στα κράτη-μέλη για ομόφωνη απόφαση επί του εταιρικού φόρου

13:15

Eurobank Equities για Mytilineos: Μοχλός ανάπτυξης η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια - Νέα τιμή στόχος

13:15

Ουκρανία: Ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν σημαντική διακοπή ρεύματος στο Χάρκοβο

13:08

Σταϊκούρας για οικονομία: Συνεχίζουμε στον δρόμο της σύνεσης και της υπευθυνότητας

13:07

Αστυνομία: Εξάρθρωση 3 συμμοριών στην Πολυτεχνειούπολη - 32 συλλήψεις

13:03

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια