Ελλάδα
11-11-2021 | 18:23

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου συμμετείχε ο Γ. Σμυρλής

Newsroom
Μοιράσου το
Smyrlis
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, εκπροσωπώντας το υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκαν κυρίως η προετοιμασία της 12ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από 30 Νοεμβρίου έως Δεκεμβρίου, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στις ευρωατλαντικές εμπορικές σχέσεις.

Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε για την Έκθεσή της αναφορικά με την εφαρμογή και επιβολή των Εμπορικών Συμφωνιών της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν, επίσης, οι ευρωπαϊκές δράσεις για τη μείωση και εξάλειψη των εμπορικών και επενδυτικών εμποδίων στις αγορές τρίτων χωρών και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης εξαγωγών εκτός ΕΕ.

Κατά το γεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, με έμφαση σε αυτές με τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία. Παρουσίασε επίσης ανάλυσή της σχετικά με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην ΕΕ από το διεθνές εμπόριο.

Στην τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας υπογράμμισε τη σημασία της θετικής διατλαντικής ατζέντας και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι παγκόσμιες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της επίτευξης απτών αποτελεσμάτων κατά την προσεχή 12η Υπουργική Διάσκεψη (MC12). Επιπροσθέτως, ο κ. Σμυρλής χαιρέτισε την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ για τη μερική άρση των δασμών για το χάλυβα και το αλουμίνιο, διατυπώνοντας την προσδοκία για την πλήρη εξάλειψη τους (US Section 232).

Τέλος, σε συζήτηση με την ύπατη εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, πρέσβη K. Tai, ο Ιωάννης Σμυρλής επισήμανε, όπως έγινε γνωστό, ότι το Ευρωαμερικανικό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) είναι δείγμα της καλής συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. Ειδικότερα, σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.