Βούτσης: Σφοδρή επίθεση κατά ΜΜΕ για τον ρόλο τους επι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Η «νέα διαπλοκή» και η «λίστα Πέτσα»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βούτσης: Σφοδρή επίθεση κατά ΜΜΕ για τον ρόλο τους επι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Η «νέα διαπλοκή» και η «λίστα Πέτσα»
Ο κ. Βούτσης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και έφερε ξανά στο προσκήνιο τα περί «λίτσας Πέτσα».

Δριμεία επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία κατηγόρησε για τον ρόλο τους 25 χρόνια υπέρ του δικοματισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), για αντιθεσμικό ρόλο στο δημοψήφισμα του ’15 και πυρά για τη «νέα διαπλοκή», εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής όπου σήμερα ψηφίζεται η παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τυχόν εμπλοκή του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας Προανακριτικής Επιτροπής. Ο πρώην ΠτΒ ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής στην ουσία της, δηλαδή στην τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών σημειώνοντας ότι εάν συμβεί αυτό, «η συζήτηση μπορεί να αποβεί καθαρτήρια».

Χαρακτήρισε ως «το μέγιστο σκάνδαλο της ύστερης μεταπολίτευσης την η επί 25 ασυλία των ΜΜΕ με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών, προσώπων και στερεοτύπων συντηρητισμού για να μπορέσουν τα δυο κόμματα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού να επεκτείνουν την πολιτική τους κυριαρχία». Ενώ τόνισε ότι «για το μέλλον υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης και ομηρίας της πολιτικής ζωής, ζήτημα πολύ μεγάλης συγκέντρωσης και επέλασης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα».

Εξειδικεύοντας ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «επί 25 χρόνια τα ΜΜΕ με ασυδοσία, κερδοσκοπία και άνετη δανειοδότηση σε κομβικές στιγμές επηρέασαν την πολιτική των πρώην δυο μεγάλων κομμάτων. Μέσα στην κρίση γεννιόντουσαν κόμματα, ηγέτες, πρωθυπουργοί από τα ΜΜΕ. Δε θυμόμαστε τον αντιθεσμικό ρόλο που έπαιξαν τη βδομάδα του δημοψηφίσματος;

Ενώ έφερε ξανά στο προσκήνιο τα περί «λίτσας Πέτσα» λέγοντας ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο τα ΜΜΕ εξωραΐζουν την κυβερνητική πολιτική και εξαγοράζονται για να αποσιωπούν. Ακόμα και η ΕΡΤ. Έχουν, λόγου χάρη, καταργηθεί οι εκπομπές πολιτικού διαλόγου. Μόλις ήρθε η πανδημία οι πρώτες επιχειρήσεις που πριμοδοτήθηκαν ήταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της λίστας Πέτσα για τους λόγους που ειπώθηκαν. Πόσες παραβάσεις καθήκοντος για πόσους υπουργούς, πρωθυπουργούς της 25ετίας του αρρύθμιστου τοπίου -με 6 αποφάσεις του ΣτΕ που εγκαλούσαν την εκτελεστική εξουσία για τον παράνομο τρόπο που λειτουργούσαν τα μέσα – θα έπρεπε να είχαν γίνει;».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω μάλιστα απέδωσε στα ίδια αίτια (δηλαδή στην 'λίστα Πέτσα'), την «στοχοποίηση» όπως είπε, «του πρώην πρωθυπουργό για το νοίκι ενός σπιτιού του, ενώ αποσιωπώνται όλα τα άλλα. Δε μιλάμε για μια ουδέτερη κατάσταση λοιπόν, αλλά για μια κατάσταση που δρομολογήθηκε για το πολιτικό σας συμφέρον».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μαρτυρία του κ. Βούτση για τις προσπάθειες να συσταθεί διακομματικά το ΕΣΡ καθώς ο ίδιος ως κεντρικό πρόσωπο (ως Πρόεδρος της Βουλής που προεδρεύει στην Διάσκεψη των Προέδρων) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζυμώσεις με ηγεσία της ΝΔ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Το 2015 είχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μας για να συσταθεί το ΕΣΡ και ήμασταν κοντά. Η πρώτη πράξη που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν να μπλοκάρει θεσμικά οποιαδήποτε συζήτηση για να υπάρξει ΕΣΡ. Η προσπάθεια ήταν να υπάρξει μια ασυδοσία για τον αριθμό των αδειών και χρησιμοποιήθηκε το μπλοκάρισμα του ΕΣΡ ως βασικό επιχείρημα για να πέσει το συγκεκριμένο άρθρο και όχι ο νόμος Παππά. Μιλάμε για πολιτικό λαϊκισμό, για αντιθεσμική νοοτροπία. Εγκαλούν δηλαδή ποιοι, ποιους; Ουαί υμίν…».

Στο δριμύ κατηγορώ προστέθηκε και η «νέα διαπλοκή»: «Δυστυχώς το ΕΣΡ ενάμιση χρόνο τώρα δεν παρεμβαίνει πουθενά σε αυτό το ανομολόγητο πάρτι νέας διαπλοκής που γίνεται με τα ηλεκτρονικά μέσα. Και την προηγούμενη εβδομάδα φτάσατε να απορρίψετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να υπάρξει ο κατά νόμο έλεγχος μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων. Μας αποκαλύψατε εκεί πως η αρμόδια κατά νόμο εταιρεία που πρέπει να ελέγχει, επί 13 χρόνια δεν έχει ελέγξει κανέναν και δεν έχει επιβάλλει κανένα πρόστιμο» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider