Γερμανία: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια για την ινδική μετάλλαξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια για την ινδική μετάλλαξη
Το Βερολίνο επανεξετάζει την ταξιδιωτική οδηγία που έχει θέσει για τη Βρετανία, λόγω της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Την άποψη πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμα θα μπορούσαν να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νόσου εξέφρασε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Υγείας, Λόθερ Βίλερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Βίλερ είπε ότι «τα τωρινά εμβόλια θα μπορούσαν να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος που εντοπίστηκε στην Ινδία». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα για το θέμα είναι πολύ λίγα και ανέφερε πως ελπίζει ότι τα δεδομένα θα είναι καλύτερα μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι το Βερολίνο επανεξετάζει την ταξιδιωτική οδηγία που έχει θέσει για τη Βρετανία, λόγω της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα.

Ο κ. Σπαν υπενθύμισε ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού προχωρά, αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση το 39%, αλλά μόνο το 13,1% έχει ολοκληρώσει την διαδικασία, ενώ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης». Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία πάντως, το 70% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα γίνουμε και ακόμη πιο ευέλικτοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην επικείμενη από τις 7 Ιουνίου κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, αλλά έσπευσε για μία ακόμη φορά να περιορίσει τις προσδοκίες των πολιτών για άμεσο εμβολιασμό. «Δεν μπορούν όλοι να βρουν αμέσως ραντεβού για εμβόλιο», δήλωσε και ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να μην σπεύδουν μαζικά στα ιατρεία. «Αν πρέπει να θυμώσετε με κάποιον, θυμώστε μαζί μου και όχι με τους εργαζόμενους στα ιατρεία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό.

«Θα έχουμε πάντως προσφέρει σε όλους τους Γερμανούς την ευκαιρία να εμβολιαστούν αρκετό καιρό πριν από τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε πλέον για εβδομάδες, όχι για μήνες», συνέχισε ο κ. Σπαν και απηύθυνε έκκληση για υπομονή και κατανόηση.

Τόσο ο κ. Βίλερ όσο και ο κ. Σπαν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη συζήτηση για κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα καταστήματα σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η Κάτω Σαξονία, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες τακτικές». «Εγώ πάντως θα φοράω για πολύ καιρό ακόμη μάσκα. Η χρήση της είναι εκνευριστική, αλλά διαχειρίσιμη. Ας μην επιτρέψουμε η ανυπομονησία μας να εξελιχθεί σε απερισκεψία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι θα είναι διαθέσιμο «στο δεύτερο μισό του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή εντός των προσεχών εβδομάδων», και διευκρίνισε ότι θα παραμείνει σε ισχύ - και για το εξωτερικό - το «κίτρινο βιβλιάριο» εμβολίων που χρησιμοποιεί η χώρα. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι και φέτος θα κάνει διακοπές εντός Γερμανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Tα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider