Σύγκρουση με φόντο τη Βουλή - «Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το ξεστοκάρισμα ανευθυνότητας»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγκρουση με φόντο τη Βουλή - «Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το ξεστοκάρισμα ανευθυνότητας»
«Ξεστοκάρισμα» ανευθυνότητας χαρακτηρίζουν από κυβερνητικής πλευράς το κοινοβουλευτικό αντάρτικο που κήρυξε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξεστοκάρισμα» ανευθυνότητας χαρακτηρίζουν από κυβερνητικής πλευράς το κοινοβουλευτικό αντάρτικο που κήρυξε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στο εξής θα έρχονται στο Κοινοβούλιο και οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αναζητεί διέξοδο από την «απειλή» συνωστισμού βουλευτών στο κτίριο.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το «ξεστοκάρισμα» ανευθυνότητας. Δεν διστάζει να ζητήσει από τους βουλευτές του να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, προσχωρώντας στις πιο αντικοινωνικές και ανεύθυνες όχθες της κοινωνίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Ζητεί να παραβιαστούν τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους, αν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διεξάγονται άψογα, χωρίς περιορισμούς. Για παράδειγμα, στη χθεσινή συνεδρίαση μίλησαν περισσότεροι από 70 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό παράδειγμα στους πολίτες αλλά αντιθέτως φλερτάρουν και συντάσσονται με τις πιο ανεύθυνες τάσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι με συμφωνία των κομμάτων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει αποφασιστεί να μετέχει ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών αναλογικά με την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, τόσο στις εργασίες της Ολομέλειας, όσο και των Επιτροπών. Και έως σήμερα, το μοντέλο αυτό συνεχίζεται, με τους βουλευτές, να μετέχουν στο κοινοβουλευτικό έργο εξ αποστάσεως, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης. Για τον σκοπό αυτό έχουν εγκατασταθεί οθόνες στις αίθουσες ώστε οι βουλευτές που μιλούν εξ αποστάσεως να είναι και ορατοί. Σε ότι αφορά τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, επίσης έχουν ληφθεί μέτρα ώστε οι παρόντες βουλευτές να είναι σε μικρό αριθμό, παρ’ ότι το μοντέλο αυτό επιμηκύνει την διάρκεια των ψηφοφοριών.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο στη Βουλή και οι βουλευτές να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε «κακοποίηση της Δημοκρατίας» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί εδώ και μήνες η Βουλή «με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, χωρίς φυσική παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ειδικότερα ότι αποτελεί κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε» κρίσιμα νομοθετήματα, όπως και η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης. Διερωτήθηκε μάλιστα αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο , «με τη μέθοδο Νικολάου ή με τη μέθοδο Πέτσα» τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Πολιτική κόντρα προκάλεσαν και οι αναφορές του κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται, περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, μέσα σε διάστημα δύο ετών έχει ανέβει στο βήμα της Βουλής 12 φορές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια όλης της 4ετίας, πήρε τον λόγο 10 φορές.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει απαντήσει στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις (3 του ΣΥΡΙΖΑ, 3 του Κινήματος Αλλαγής και 1 του ΜέΡΑ25) ενώ έχει αναλάβει 5 φορές την πρωτοβουλία να ενημερώσει τη Βουλή (και τους πολιτικούς αρχηγούς) για ισάριθμα θέματα επικαιρότητας: Την προηγούμενη ΙΖ΄ Περίοδο (3/10/2015-11/6/2019) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαντήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» συνολικά 10 επίκαιρες ερωτήσεις από τον τότε πρωθυπουργό.

«Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που πρωθυπουργός συμμετείχε στις εργασίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, γεγονός που αποδεικνύει το σεβασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νομοθετική διαδικασία. Πρόσφατο παράδειγμα, η συνεδρίαση της Επιτροπής για το Περιβάλλον όπου μίλησε ο πρωθυπουργός ενώ απουσίαζε ο «περιβαλλοντικά ευαίσθητος» Αλέξης Τσίπρας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider