Κυπριακό: Ο Ν. Δένδιας «δείχνει» τους Τούρκους για το αδιέξοδο της Γενεύης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυπριακό: Ο Ν. Δένδιας «δείχνει» τους Τούρκους για το αδιέξοδο της Γενεύης
Ο Νίκος Δένδιας με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
«Δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς» ανέφερε ο ΥΠΕΞ. Απειλές Τατάρ για αποχή από μελλοντικές συζητήσεις.

Την πλευρά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων χρεώνει ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο στις συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Νίκος Δένδιας, σε δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά το πέρας της άτυπης πενταμερούς στην Ελβετία.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρει πως «η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Ακόμα, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες.

Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Απειλές Τατάρ για αποχή από μελλοντικές συζητήσεις

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ανέφερε σε δηλώσεις του από τη Γενεύη πως δεν υπάρχει λόγος για επίσημες συζητήσεις σχετικά με τον Κυπριακό από τη στιγμή που η πλευρά των Ελληνοκυπρίων δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

«Δεν υποχωρούμε από την πρόταση των δύο κρατών που έχουμε καταθέσει» ανέφερε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση στις συζητήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυπριακό: «Αυλαία» χωρίς πρόοδο στη Γενεύη, με «υπογραφή» Γκουτέρες

Ολοκληρώνεται σήμερα η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Κυπριακό: Απογοήτευση Αναστασιάδη για τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων στη Γενεύη

gazzetta
gazzetta reader insider insider