Πελώνη: Σήμερα ανακοινώσεις για την εστίαση - Αύριο το συνολικό σχέδιο για τα self test

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πελώνη: Σήμερα ανακοινώσεις για την εστίαση - Αύριο το συνολικό σχέδιο για τα self test
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εστίαση θα καθοριστεί μετά από σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με επιχειρηματίες του κλάδου.

Αύριο θα ανακοινωθεί το συνολικό σχέδιο για τα self test όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ σήμερα μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 16:00 και συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων του κλάδου, θα γίνουν ανακοινώσεις για την λειτουργία της εστίασης.

Όπως είπε η κ. Πελώνη, τα self test θα ξεκινήσουν να διατίθενται από εβδομάδα , στα φαρμακεία η τροφοδοσία θα γίνεται σταδιακά. Προτεραιότητα στα δωρεάν self test θα έχουν οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, καθώς η κυβέρνηση εντάσσει το τεστ στον σχεδιασμό για άνοιγμα των σχολείων, καταρχήν από τα Λύκεια, Γυμνάσια στις 12 Απριλίου. Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι αύριο θα γίνει γνωστό το σχέδιο για το πώς θα εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα του τεστ σε εκπαιδευτικούς.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει μέτρα για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται όπως ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία απάντησε λακωνικά ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Το απόγευμα στις 16:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους Υφυπουργούς στον Πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και Άκη Σκέρτσο, τον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση.

Για Ταμείο Ανάκαμψης και «Ελλάδα 2.0»

Σχετικά με το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως «φορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων -επιχορηγήσεων και δανείων- 32 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισ. ευρώ. Θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, πόρους που φτάνουν τα 57 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το Α.Ε.Π. κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Σχέδιο χαράσσει ένα οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό. Αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό Κράτος. Παραπέμπει με μια φράση στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο και συνιστά -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- τη γέφυρα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το Σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες:

1ος: Την ψηφιακή μετάβαση για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

2ος: Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας.

3ος: Την πράσινη μετάβαση στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου. Και

4ος: Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Σε ό,τι αφορά τα τεστ

Ειδικά για τα τεστ η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

Μητσοτάκης-Δένδιας στην Λιβύη

Την Τρίτη 6 Απριλίου, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη

Διαβάστε επίσης:

Ζ. Ράπτη: Μέχρι τις 15 Απριλίου τα δωρεάν self-test - Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider