Από την ερχόμενη βδομάδα τα self test- το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την ερχόμενη βδομάδα τα self test- το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού
Από την ερχόμενη βδομάδα τα νέα self test στην Ελλάδα καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε χθες τη σύμβαση του διαγωνισμού για την προμήθειά τους.

Από την ερχόμενη βδομάδα τα νέα self test στην Ελλάδα καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε χθες τη σύμβαση του διαγωνισμού για την προμήθειά τους. Τα self test τα οποία θα διατίθενται δωρεάν για κάθε πολίτη που έχει ΑΜΚΑ μια φορά κάθε βδομάδα από τα φαρμακεία, είναι μαζί με τα εμβόλια και τον... καλό καιρό, τα τρία νέα «όπλα» της κυβέρνησης στην μάχη κατά του κορονοϊού για τον Απρίλιο. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα συνοδεύεται από αυστηρότατες υπενθυμίσεις για τήρηση των μέτρων: μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού. Ενώ αύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες 65-69 ετών.

Τα self-tests όπως υπογράμμισε χθες στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έρχονται ως μια συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για το testing στην Ελλάδα, καθώς θα συμπληρώσουν τα rapid και τα μοριακά tests, τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 50.000 ημερησίως. «Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, σύμφωνα και με την διεθνή εμπειρία από την μελέτη του Yale που δείχνει ότι αυτά τα tests μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού».

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ όπως και τα γνωστά rapid θα διατίθενται πλέον από τα φαρμακεία- τα πρώτα δωρεάν, ενώ τα δεύτερα θα μπορεί να τα προμηθευτεί όποιος θέλει και να τα κάνει με την βοήθεια του γιατρού του, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αν θέλει να κάνει κάποιος ένα «γρήγορο» τεστ (rapid) πληρώνει 15-25 ευρώ σε διαγνωστικό κέντρο. Με τη νομοτεχνική διάταξη Κοντοζαμάνη θα μπορεί πλέον να τα αγοράσει χωριστά και ν αποφασίσει εάν θα κάνει την λήψη μόνος ή με την βοήθεια γιατρού ή εξειδικευμένου προσωπικού (η λήψη είναι ίδια με του μοριακού τεστ). Με την ίδια νομοτεχνική διάταξη ξεκαθαρίστηκε ότι τα φαρμακεία θα πωλούν (rapid) , και θα διαθέτουν δωρεάν το νέο, ευκολότερο στην λήψη δείγματος self test που έρχεται από βδομάδα στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατ. εμβόλια και τις υψηλότερες θερμοκρασίες που επιτρέπουν πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους το νέο μείγμα που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία Νίκο Χαρδαλιά δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη τήρηση των μέτρων προστασίας και θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη, η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η αποφυγή συγκεντρώσεων στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους.

Όπως έγινε και με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων συνοδεύεται από κανόνες και με απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής. Ο κορονοϊός παραμένει επικίνδυνος ανεξάρτητα από την κόπωση και το σύστημα υγείας υφίσταται πίεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση.

Τι ανοίγει

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με τη χρήση ειδικού κωδικού, άπαξ, με ραντεβού και έως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αλλαγή δεν καλύπτει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η επαναλειτουργία των οποίων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το τρίωρο η μετακίνηση για αγορές μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από μεθαύριο Σάββατο 3 Απριλίου, θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο, με αποστολή SMS με αριθμό 6. Η πρόνοια καλύπτει έως τρία άτομα ή μία οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, θα γίνει αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Επιπρόσθετα μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική

Το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο για τη νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19. Στόχος είναι την Τετάρτη 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες εντατικής θεραπείας και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες. Όλα τα non-Covid περιστατικά που εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Επιπλέον, με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών, θαλάμων αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες κλίνες εντατικής θεραπείας (16 στο «Γεννηματάς», πέντε στον Ευαγγελισμό, πέντε στο Λαϊκό, επτά στο Ιπποκράτειο, τέσσερις στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και τέσσερα στο Αττικόν).

Σήμερα 1η Απριλίου, ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με τη δημιουργία ακόμα 272 εμβολιαστικών κέντρων. Στον μηχανισμό εντάσσονται επίσης και άλλα δύο Mega εμβολιαστικά κέντρα, ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι. Έτσι ο συνολικός αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider