Εβδομάδα-«φωτιά» με αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα, self test, Ταμείο Ανάκαμψης και Προανακριτική για Νίκο Παππά

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα-«φωτιά» με αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα, self test, Ταμείο Ανάκαμψης και Προανακριτική για Νίκο Παππά
Παρά την πανδημία και την μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση , η κυβέρνηση «τρέχει» παράλληλα το κυβερνητικό έργο.

Αποφάσεις για άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολεία και μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο είτε για την ερχόμενη είτε για την μεθεπόμενη εβδομάδα 5 ή 12 Απριλίου αναμένεται να λάβει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη, ενώ οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης πηγαίνουν για τα μέσα Απριλίου. Την ίδια στιγμή το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» καθώς αύριο Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση των καταγγελιών του Χρήστου Καλογρίτσα κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σήμερα επίσης αναμένεται να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου στον διαγωνισμό για τα self test.

Παρά την πανδημία και την μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση , η κυβέρνηση «τρέχει» παράλληλα το κυβερνητικό έργο καθώς συνεδριάζει υπό τoν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Εκτός από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στην Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πριν την υποβολή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται πιθανόν μεθαύριο Τετάρτη να παρουσιάσει στους πολίτες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Η Τετάρτη, τελευταία ημέρα του Μαρτίου, γενικώς θα είναι ημέρα ανακοινώσεων καθώς μετά την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Η επιτροπή των ειδικών επεξεργάζεται την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει το άνοιγμα της επόμενης μέρας μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με βασική στρατηγική να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες. Οι γενικές αρχές περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων. Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον και δημιουργεί νέες δυνατότητες. «Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας» τονίζεται αρμοδίως από πλευράς κυβέρνησης, ενώ χθες ανακοινώθηκαν οι 30 εταιρίες που κατέβηκαν στον διαγωνισμό για την προμήθειά του, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει η Siemens.

Οι εταιρίες που κατέθεσαν είναι οι : Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε α αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Τα self test ξεκλειδώνουν το άνοιγμα

Όπως δήλωσαν τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όσο και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος τα self test είναι μια νέα δράση η οποία , σε συνδυασμό με την πρόοδο εμβολιασμού είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου κυρίως για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των Η.Π.Α. η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους. Στη Σλοβακία επίσης η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Πότε και από πού θα ξεκινήσει η διάθεση των self test

Η διάθεση τους θα ξεκινήσει μετά τις 5 Απριλίου , ίσως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο ο συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή με σκοπό την επαννεκίνηση της αγοράς. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider