Αγωνία για την Αττική - Σήμερα ανακοινώσεις για μέτρα και εμβόλιο AstraZeneca

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία για την Αττική - Σήμερα ανακοινώσεις για μέτρα και εμβόλιο AstraZeneca
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

Κορυφώνεται σήμερα η αγωνία για την Αττική αλλά και για περιοχές της χώρας που είναι στο «κόκκινο» από επιδημιολογικής άποψης. Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων βάζει επί τάπητος τα στοιχεία και τις παραμέτρους της χθεσινής επιδημιολογικής εικόνας, τα οποία θα επιβεβαιωθούν σήμερα νωρίς το μεσημέρι, και στη συνέχεια θα κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Εμβολιασμού φαίνεται πως έχει καταλήξει για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο αναμένεται τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα χορηγηθεί καταρχήν στις ηλικίες 60-65 σε παράλληλη γραμμή εμβολιασμού.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με μεγαλύτερο πονοκέφαλο την κατάσταση στο Λεκανοπέδιο, όπου χθες καταγράφηκαν τα 533 από τα 1070 κρούσματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να «κοκκινίσει» προληπτικά και την Θεσσαλονίκη παρ’ ότι σε αριθμό κρουσμάτων είναι σε καλή κατάσταση. Όμως το ιϊκό φορτίο στα λύματα δείχνει αύξηση στην κοινότητα, η οποία αναμένεται να φανεί την επόμενη εβδομάδα.

Το «σενάριο» που έχει διαρρεύσει προς το παρόν είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα το Σαββατοκύριακα, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα στην Αττική και μένει να επιβεβαιωθεί το απόγευμα από το Νίκο Χαρδαλιά. Ο Σωτήρης Τσιόδρας και η φράση του περί λεπτής διαφοράς μεταξύ υγείας και οικονομίας, προϊδεάζει για μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων στα τυχαία δείγματα σε περιοχές όπως πλατείες και το μετρό, η αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλινικές covid στην Αττική και η παρουσία μεταλλαγμένων στελεχών ανησυχεί πολλούς ειδικούς, οι οποίοι θα ήθελαν ένα σκληρό lockdown με κλείσιμο λιανεμπορίου, ενδεχομένως Γυμνασίων, και δραστηριοτήτων, όπως κομμωτήρια, συνεργεία κλπ. για ν’ αποφευχθεί κατάρρευση του συστήματος υγείας. Ιδέες, όπως η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο στην Αθήνα φαίνονται πάντως ανεφάρμοστες.

Από κυβερνητικής πλευράς επαναλαμβάνουν ότι η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Προτεραιότητα είναι σταθερά η προστασία της δημόσιας υγείας και η κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και της εκπαίδευσης» είναι η φράση - κλειδί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες αργά το βράδυ, κανένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν είχε «κουμπώσει».

Εμβόλιο της AstraZeneca

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί και σε ποιες ομάδες θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και εάν θα συνίσταται για ηλικιωμένους άνω των 65. Η απόφαση θα ληφθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα αποφανθεί. Η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση αυτές τις εισηγήσεις.

Εάν η εισήγηση είναι αρνητική για κάποια ηλικιακή ομάδα, θα γίνει η αντίστοιχη προσαρμογή του σχεδιασμού όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Σε αυτή την περίπτωση Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εισηγηθεί τις ηλικίες και τις κατηγορίες πολιτών που θα λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επικρατέστερο σενάριο να ξεκινήσει μια παράλληλη γραμμή εμβολιασμού για τις ηλικίες 60-65 ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για ακόμα πιο «κάτω» (55-60). Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις και ο ρυθμός εμβολιασμού και σε αυτές τις ομάδες θα εξαρτηθεί από την ομαλή ροή εμβολίων της εταιρίας καθώς π.χ. η ομάδα 60 - 65 ετών αριθμοί περίπου 600.000 πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider