Tα μυστικά της απόφασης για την φορολογική επιστροφή κατοίκων εξωτερικού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα μυστικά της απόφασης για την φορολογική επιστροφή κατοίκων εξωτερικού
Η αίτηση θα γίνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού δια ζώσης είτε με email και η απάντηση θα έρχεται μέσα σε 60 ημέρες.

Τις λεπτομέρειες και την διαδικασία που θα χαρίσει την μείωση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για επτά χρόνια, στους κατοίκους εξωτερικού που θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα αποκαλύπτει η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε.

Η αίτηση θα γίνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού δια ζώσης είτε με email και η απάντηση θα έρχεται μέσα σε 60 ημέρες. Ειδικά για την πρώτη χρονιά εφαρμογής αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ σημαντικό είναι πως στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εντάσσονται και φορολογούμενοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα φορολογικά και μέσα στο 2020 απλά θα δικαιούνται την έκπτωση αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2021.

Στην αίτηση θα συμπεριλαμβάνονται κατά περίπτωση τα απαραίτητα δικαιολογητικά ενώ θα δηλώνεται και η χώρα στην οποία ο φορολογούμενος είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του καθώς επίσης και η διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα.

Οι προυποθέσεις και τα δικαιολογητικά αναλυτικά:

Ας δούμε όμως ποιές είναι οι προυποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι και ποια τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να επισυνάψουν με την αίτηση τους κατά περίπτωση:

α) θα πρέπει να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι χρόνια πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που το παραπάνω δεν φαίνεται από τα αρχεία (π.χ. ξένος φορολογούμενος που πήρε πρόσφατα ΑΦΜ) τότε θα ζητούνται πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας ή εκκαθαριστικά από το εξωτερικό ή λοιπες αντίστοιχου τύπου βεβαιώσεις.

β) Θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Το παραπάνω θα το ερευνά η ΔΟΥ χωρίς κάποιο συγκεκριμένο δικαιολογητικό.

γ) Θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, που ασκείται είτε σε ελληνική εταιρεία ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα (και γραφεία του νομου 89).

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να εργάζονται για εργοδότη με έδρα στο εξωτερικό.

Στο άρθρο 12 αναφέρονται πέραν από τους μισθωτούς και τα μπλοκάκια, οι υπάλληλοι του Δημοσίου, τα μέλη ΔΣ και οι διευθυντές εταιρειών και οι δικηγόροι πάγιας αντισμισθίας. Τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για την απόδειξη του παραπάνω είναι ενδεικτικά κατά περίπτωση η σύμβαση εργασίας, το πρακτικό ορισμού διευθυντη, αντίγραφο έναρξης της ατομικής επιχείρησης και άλλα.

δ) Θα πρέπει να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία και για αυτό θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση. Επίσης θα απαιτείται μια υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι η θέση εργασίας είναι νέα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους φορολογούμενους στην τήρηση των προυποθέσεων καθόλη την διάρκεια απασχόλησης τους καθώς αν κάποια στιγμή πάψουν να ισχύουν για διάστημα άνω των 12 μηνών μπορεί να χαθεί η εκπτωση και να φορολογηθούν κανονικά. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για κάθε μεταβολή που αφορά ουσιαστικές λεπτομέρειες και προυποθέσεις της απαλλαγής του φόρου (π.χ. αν αλλάξουν εργοδότη).

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αν υπάρχει εισόδημα και από ατομική και από μισθωτή εργασία μπορεί να υπάρξει έκπτωση και για τα δυο είδη εισοδημάτων ταυτόχρονα εφόσον πληρούνται οι λοιπές προυποθέσεις.

Επειδή η επιστροφή στην Ελλάδα για εργασία είναι μια απόφαση ζωής που ο μειωμένος φόρος κάνει για πολλούς λίγο πιο εύκολη, είναι σημαντικό οι φορολογούμενοι να συζητήσουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπ όψιν με κάποιον ειδικό που θα τους συμβουλεύσει και εφόσον το αποφασίσουν θα τους καθοδηγήσει στην πορεία της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:50

Μαρινάκης: Θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο της οπλοκατοχής - Εντατικοποίηση των ελέγχων

11:37

Επίδομα 250 ευρώ: Διαθέσιμη από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης

11:25

Σημαντικό εκλογικό τεστ στην Ιταλία - Στις κάλπες 13 εκατ. ψηφοφόροι

11:11

Πυρετός διαβουλεύσεων στη Γενεύη για το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία

10:57

Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία η βασική ενίσχυση στους αγρότες

10:43

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Μόσχα

10:29

Μερτς και Κάρνεϊ συζητούν για Ουκρανία και Γάζα στη G20

10:15

Μητσοτάκης: Νέα αύξηση στο εισόδημα από Ιανουάριο με μείωση της φορολογίας

10:02

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 312 νεκροί Παλαιστίνιοι αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή

09:50

Η αγορά πράσινων ομολόγων ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια αλλά χάνει δυναμική

09:45

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πρέπει να τα πληρώσω

09:40

1.000 Έλληνες ξενοδόχοι στη μάχη με τις πλατφόρμες τύπου Booking

09:35

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

09:30

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ από Δευτέρα - Ποιοι το χάνουν

09:25

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα φάση επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

09:20

Αέριο: Στο 40% το μερίδιο του ρωσικού καυσίμου το 2025 - Αυξημένη η κατανάλωση

09:15

Στον «πυρετό» της Black Friday και τα σούπερ μάρκετ

09:10

Χριστούγεννα: Εκτοξεύονται οι προ-κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς - Πού φτάνουν οι τιμές

09:05

Αρνείται «εμπλοκή της Μόσχας» στο σχέδιο 28 σημείων για Ουκρανία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

09:00

Αμερικανικό κύμα επενδύσεων στον τουρισμό - Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της χώρας

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια

22:24

Οι ΗΠΑ εκδίδουν NOTAM για τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

21:06

Ουκρανικό: Μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου αντιδρούν στο σχέδιο Τραμπ

21:00

Τουρισμός: Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η χειμερινή σεζόν

20:47

Μπόρις Τζόνσον: «Ασυνάρτητη» η έρευνα για την COVID-19

gazzetta
gazzetta reader insider insider