Tα μυστικά της απόφασης για την φορολογική επιστροφή κατοίκων εξωτερικού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα μυστικά της απόφασης για την φορολογική επιστροφή κατοίκων εξωτερικού
Η αίτηση θα γίνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού δια ζώσης είτε με email και η απάντηση θα έρχεται μέσα σε 60 ημέρες.

Τις λεπτομέρειες και την διαδικασία που θα χαρίσει την μείωση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για επτά χρόνια, στους κατοίκους εξωτερικού που θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα αποκαλύπτει η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε.

Η αίτηση θα γίνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού δια ζώσης είτε με email και η απάντηση θα έρχεται μέσα σε 60 ημέρες. Ειδικά για την πρώτη χρονιά εφαρμογής αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ σημαντικό είναι πως στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εντάσσονται και φορολογούμενοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα φορολογικά και μέσα στο 2020 απλά θα δικαιούνται την έκπτωση αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2021.

Στην αίτηση θα συμπεριλαμβάνονται κατά περίπτωση τα απαραίτητα δικαιολογητικά ενώ θα δηλώνεται και η χώρα στην οποία ο φορολογούμενος είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του καθώς επίσης και η διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα.

Οι προυποθέσεις και τα δικαιολογητικά αναλυτικά:

Ας δούμε όμως ποιές είναι οι προυποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι και ποια τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να επισυνάψουν με την αίτηση τους κατά περίπτωση:

α) θα πρέπει να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι χρόνια πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που το παραπάνω δεν φαίνεται από τα αρχεία (π.χ. ξένος φορολογούμενος που πήρε πρόσφατα ΑΦΜ) τότε θα ζητούνται πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας ή εκκαθαριστικά από το εξωτερικό ή λοιπες αντίστοιχου τύπου βεβαιώσεις.

β) Θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Το παραπάνω θα το ερευνά η ΔΟΥ χωρίς κάποιο συγκεκριμένο δικαιολογητικό.

γ) Θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, που ασκείται είτε σε ελληνική εταιρεία ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα (και γραφεία του νομου 89).

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να εργάζονται για εργοδότη με έδρα στο εξωτερικό.

Στο άρθρο 12 αναφέρονται πέραν από τους μισθωτούς και τα μπλοκάκια, οι υπάλληλοι του Δημοσίου, τα μέλη ΔΣ και οι διευθυντές εταιρειών και οι δικηγόροι πάγιας αντισμισθίας. Τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για την απόδειξη του παραπάνω είναι ενδεικτικά κατά περίπτωση η σύμβαση εργασίας, το πρακτικό ορισμού διευθυντη, αντίγραφο έναρξης της ατομικής επιχείρησης και άλλα.

δ) Θα πρέπει να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία και για αυτό θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση. Επίσης θα απαιτείται μια υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι η θέση εργασίας είναι νέα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους φορολογούμενους στην τήρηση των προυποθέσεων καθόλη την διάρκεια απασχόλησης τους καθώς αν κάποια στιγμή πάψουν να ισχύουν για διάστημα άνω των 12 μηνών μπορεί να χαθεί η εκπτωση και να φορολογηθούν κανονικά. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για κάθε μεταβολή που αφορά ουσιαστικές λεπτομέρειες και προυποθέσεις της απαλλαγής του φόρου (π.χ. αν αλλάξουν εργοδότη).

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αν υπάρχει εισόδημα και από ατομική και από μισθωτή εργασία μπορεί να υπάρξει έκπτωση και για τα δυο είδη εισοδημάτων ταυτόχρονα εφόσον πληρούνται οι λοιπές προυποθέσεις.

Επειδή η επιστροφή στην Ελλάδα για εργασία είναι μια απόφαση ζωής που ο μειωμένος φόρος κάνει για πολλούς λίγο πιο εύκολη, είναι σημαντικό οι φορολογούμενοι να συζητήσουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπ όψιν με κάποιον ειδικό που θα τους συμβουλεύσει και εφόσον το αποφασίσουν θα τους καθοδηγήσει στην πορεία της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Νεκρός κρατούμενος στο ΑΤ Ομόνοιας

00:00

Συνελήφθη ο Τάιγκερ Γουντς για εμπλοκή σε τροχαίο

23:48

ΗΠΑ: Θύματα του Έπστιν κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google

23:36

Βρετανία: «Όχι οθόνες» πριν από την ηλικία των δύο ετών

23:24

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κομισιόν επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου

23:12

Ιράν: Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση 80 εκατ. δολαρίων προς τους πρόσφυγες

23:00

Γουίτκοφ: Η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση του Ιράν

22:48

Πυροσβεστική: Προκηρύχθηκαν 24 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ειδικών καθηκόντων

22:36

Ρωσία: Απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης από 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές

22:24

Αραγτσί: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση των ΗΠΑ σε σχολείο την πρώτη ημέρα του πολέμου»

22:12

Wall Street: 5η σερί εβδομάδα απωλειών για S&P 500 - Σε έδαφος διόρθωσης και ο Dow Jones

22:00

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

21:48

ΗΠΑ: Δεν έχουν εντοπιστεί τα δύο αγνοούμενα ιστιοφόρα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

21:36

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο οι τιμές από το 2022

21:24

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι άνω του 2,5% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Πλήγματα Ισραήλ και ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις χάλυβα, ενέργειας και πυρηνικών στο Ιράν - Με αντίποινα απειλούν οι IRGC

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider