Tα μυστικά της απόφασης για την φορολογική επιστροφή κατοίκων εξωτερικού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα μυστικά της απόφασης για την φορολογική επιστροφή κατοίκων εξωτερικού
Η αίτηση θα γίνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού δια ζώσης είτε με email και η απάντηση θα έρχεται μέσα σε 60 ημέρες.

Τις λεπτομέρειες και την διαδικασία που θα χαρίσει την μείωση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για επτά χρόνια, στους κατοίκους εξωτερικού που θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα αποκαλύπτει η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε.

Η αίτηση θα γίνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού δια ζώσης είτε με email και η απάντηση θα έρχεται μέσα σε 60 ημέρες. Ειδικά για την πρώτη χρονιά εφαρμογής αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ σημαντικό είναι πως στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εντάσσονται και φορολογούμενοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα φορολογικά και μέσα στο 2020 απλά θα δικαιούνται την έκπτωση αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2021.

Στην αίτηση θα συμπεριλαμβάνονται κατά περίπτωση τα απαραίτητα δικαιολογητικά ενώ θα δηλώνεται και η χώρα στην οποία ο φορολογούμενος είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του καθώς επίσης και η διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα.

Οι προυποθέσεις και τα δικαιολογητικά αναλυτικά:

Ας δούμε όμως ποιές είναι οι προυποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι και ποια τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να επισυνάψουν με την αίτηση τους κατά περίπτωση:

α) θα πρέπει να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι χρόνια πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που το παραπάνω δεν φαίνεται από τα αρχεία (π.χ. ξένος φορολογούμενος που πήρε πρόσφατα ΑΦΜ) τότε θα ζητούνται πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας ή εκκαθαριστικά από το εξωτερικό ή λοιπες αντίστοιχου τύπου βεβαιώσεις.

β) Θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Το παραπάνω θα το ερευνά η ΔΟΥ χωρίς κάποιο συγκεκριμένο δικαιολογητικό.

γ) Θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, που ασκείται είτε σε ελληνική εταιρεία ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα (και γραφεία του νομου 89).

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να εργάζονται για εργοδότη με έδρα στο εξωτερικό.

Στο άρθρο 12 αναφέρονται πέραν από τους μισθωτούς και τα μπλοκάκια, οι υπάλληλοι του Δημοσίου, τα μέλη ΔΣ και οι διευθυντές εταιρειών και οι δικηγόροι πάγιας αντισμισθίας. Τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για την απόδειξη του παραπάνω είναι ενδεικτικά κατά περίπτωση η σύμβαση εργασίας, το πρακτικό ορισμού διευθυντη, αντίγραφο έναρξης της ατομικής επιχείρησης και άλλα.

δ) Θα πρέπει να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία και για αυτό θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση. Επίσης θα απαιτείται μια υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι η θέση εργασίας είναι νέα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους φορολογούμενους στην τήρηση των προυποθέσεων καθόλη την διάρκεια απασχόλησης τους καθώς αν κάποια στιγμή πάψουν να ισχύουν για διάστημα άνω των 12 μηνών μπορεί να χαθεί η εκπτωση και να φορολογηθούν κανονικά. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για κάθε μεταβολή που αφορά ουσιαστικές λεπτομέρειες και προυποθέσεις της απαλλαγής του φόρου (π.χ. αν αλλάξουν εργοδότη).

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αν υπάρχει εισόδημα και από ατομική και από μισθωτή εργασία μπορεί να υπάρξει έκπτωση και για τα δυο είδη εισοδημάτων ταυτόχρονα εφόσον πληρούνται οι λοιπές προυποθέσεις.

Επειδή η επιστροφή στην Ελλάδα για εργασία είναι μια απόφαση ζωής που ο μειωμένος φόρος κάνει για πολλούς λίγο πιο εύκολη, είναι σημαντικό οι φορολογούμενοι να συζητήσουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπ όψιν με κάποιον ειδικό που θα τους συμβουλεύσει και εφόσον το αποφασίσουν θα τους καθοδηγήσει στην πορεία της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:12

Το ρίσκο για τις τράπεζες είναι το... «overweight»

12:57

Ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

12:52

Η Αθήνα στο επίκεντρο της παγκόσμιας συνεδριακής βιομηχανίας

12:49

Χειμερινές εκπτώσεις που δεν περιμένεις στο Skroutz

12:48

Σε δύο δόσεις οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Οι ημέρες πληρωμών

12:45

Κίνα: Η συμφωνία με τον Καναδά δεν έχει στόχο κανένα τρίτο μέρος

12:43

Eurobank: 23 χρόνια «Μπροστά για την Παιδεία»

12:41

Συσχέτιση ΔΕΠΥ στα παιδιά με εμφάνιση σοβαρών ασθενειών στη μεσήλικη ζωή

12:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα σημαντικά ευρήματα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

12:34

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,9% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το γ' τρίμηνο

12:32

Ρεκόρ εισαγωγών τροφίμων στο Ιράν, εν αναμονή δράσης των ΗΠΑ

12:22

Η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας

12:16

ΕΕ: Οριστικό τέλος στο ρωσικό αέριο έως το 2027 - Η Ουγγαρία καταφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

12:05

UBS: Kάτω από τον ιστορικό μέσο όρο o «συνωστισμός» στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές - Περιθώρια για περαιτέρω άνοδο

11:56

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη σφοδρή χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ

11:45

Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση στις επιχειρηματικές προσδοκίες τον Δεκέμβριο

11:44

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν

11:34

ΠΟΥ: Τι απαντά στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Οργανισμό

11:30

Μητσοτάκης: Προτείνω ειδική τριεδρική περιφέρεια απόδημου Ελληνισμού - Η αναφορά στη Βιολάντα

11:29

ΧΑ: Διστακτικότητα και εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη

11:21

Κρεμλίνο: Επιμένει στην απαίτησή του να παραχωρήσει η Ουκρανία ολόκληρο το Ντονμπάς

11:12

Handelsblatt: Η Κομισιόν θα εκκινήσει διαδικασίες εναντίον του Grok

11:01

Πόλος έλξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες η Σλοβακία: Κατασκευάζει σχεδόν 1 εκατ. αυτοκίνητα ετησίως

10:48

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση της θυγατρικής Αlpha Leasing

10:46

Τιτάν: Ξεκινά σειρά επενδυτικών συναντήσεων για ομόλογα ύψους 350 εκατ. ευρώ

10:34

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Ποιοι φόροι στήριξαν τα κρατικά έσοδα το 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία 12μήνου

10:31

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

10:27

Εθνική Τράπεζα: Προαιρετική πρόταση εξαγοράς ομολόγων 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2027

10:23

Boujnah (Euronext): O «κόσμος του χθες» πέθανε και δεν θα υπάρξει επιστροφή - Η ΕΕ να επιταχύνει την ενοποίηση

10:11

ΑΑΔΕ: Πάνω από 68.000 έλεγχοι για φοροδιαφυγή το 2025 - Στο 34,2% η παραβατικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider