Πέρασε και την τελευταία «πίστα» σήμερα το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο» φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων - που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους - ενέκρινε οριακά το πακέτο των 3,4 τρισ. δολαρίων που αποσκοπεί στη μείωση των φόρων και την περικοπή των δαπανών για προγράμματα υγειονομικής ασφάλιση. Το νομοσχέδιο στάλθηκε το στον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να το υπογράψει.
Σύμφωνα με το CNBC και το Bloomberg, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 218 ψήφους υπέρ και 214 κατά, σηματοδοτώντας μία νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ.
Παρά τις ανησυχίες για το κόστος του νομοσχεδίου και το πλήγμα που θα έχει στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, οι Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ, με μόνο δύο από τους 220 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να ψηφίζουν κατά του νομοσχεδίου. Όλοι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ψήφισαν κατά.
Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα προσθέσει 3,4 τρισ. δολάρια στο χρέος των 36,2 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Περιλαμβάνει επίσης την παράταση των φοροαπαλλαγών για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από τις επίσης μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα Medicaid, την ασφαλιστική κάλυψη υγείας για εκατομμύρια ηλικιωμένους και φτωχούς Αμερικανούς.
«Νίκη» ήταν το πρώτο σχόλιο που ανάρτησε ο Τραμπ στον ιστότοπό του μετά την ψηφοφορία.
Καμπανάκι από ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ, είναι πιθανό να περιπλέξει το έργο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν τον δημόσιο δανεισμό με την πάροδο του χρόνου, ώστε να αρχίσουν να μειώνουν αποφασιστικά το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ ένα κοινό μέτρο βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε η εκπρόσωπος Τζούλι Κόζακ.
Το φορολογικό νομοσχέδιο «φαίνεται να αντιβαίνει στη μείωση του ομοσπονδιακού χρέους μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Κόζακ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. «Όσο πιο γρήγορα αρχίσει αυτή η διαδικασία να μειώνει το έλλειμμα, τόσο πιο σταδιακή μπορεί να είναι η μείωση του ελλείμματος με την πάροδο του χρόνου».
Ενώ ο όρος «μεσοπρόθεσμος» μπορεί να έχει διαφορετικούς ορισμούς, το ΔΝΤ, συχνά χρησιμοποιεί περιόδους τριών έως πέντε ετών. Το νομοσχέδιο προσθέτει 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.