Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα
Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού, το οποίο θεσπίζει απαιτήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ.

Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού, το οποίο θεσπίζει απαιτήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ. Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 54 αποχές. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση διαφόρων πτυχών των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά και αξιόπιστα, ευκολότερα στην επαναχρησιμοποίηση, την αναβάθμιση, την επισκευή και την ανακύκλωση, αλλά και να χρησιμοποιούνται λιγότεροι πόροι, ενέργεια και νερό για την παραγωγή τους.

Οι ειδικές απαιτήσεις για τα προϊόντα θα ορίζονται από την Επιτροπή μέσω παράγωγου δικαίου. Η νομοθεσία ζητά από την Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες προϊόντων στον πρώτο κύκλο εργασίας της, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, του χάλυβα, του αλουμινίου, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ιδίως ρούχων και παπουτσιών), των επίπλων, των ελαστικών αυτοκινήτων, των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των λιπαντικών και των χημικών ουσιών.

Τα ψηφιακά «διαβατήρια προϊόντων» που θα περιέχουν ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές αγοράς. Η Επιτροπή θα διαχειρίζεται μια δημόσια διαδικτυακή πύλη που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αναζητούν και να συγκρίνουν πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα διαβατήρια προϊόντων.

Οι κανόνες απαγορεύουν την καταστροφή απούλητων ρούχων, εξαρτημάτων και παπουτσιών, δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο διάστημα έξι ετών για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Στο μέλλον, η Επιτροπή μπορεί να προσθέσει και άλλες κατηγορίες στον κατάλογο των μη πωληθέντων προϊόντων για τα οποία θα πρέπει να θεσπιστεί απαγόρευση καταστροφής.

Η εισηγήτρια Alessandra Moretti (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να τερματιστεί το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας. Τα νέα προϊόντα θα σχεδιάζονται με τρόπο που ωφελεί όλους, σέβεται τον πλανήτη μας και προστατεύει το περιβάλλον. Τα βιώσιμα προϊόντα θα καταστούν ο κανόνας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια, να επισκευάζουν και να κάνουν έξυπνες περιβαλλοντικές επιλογές όταν πραγματοποιούν αγορές.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος Ιράν: Μία ισραηλινή επίθεση θα αλλάξει τις «συνθήκες»

«Μπλόκο» στη διάθεση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από ΕΕ

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών 4,1 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider