1st Agrofuture Summit: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού στην αγροτική παραγωγή

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
1st Agrofuture Summit: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού στην αγροτική παραγωγή
«Το αγροτικό επάγγελμα είναι δύσκολο», αναγνώρισε, εξηγώντας πως «περίπου το 42% των αγροτών γράφουν περισσότερες ώρες εργασίας συγκριτικά με τους εργαζομένους σε άλλους τομείς».

Λύσεις σε ένα πρόβλημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και δη την έλλειψη του εργατικού δυναμικού από την αγροτική παραγωγή, επιχείρησαν να αναζητήσουν θεσμικοί φορείς και παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στο δεύτερο πάνελ του «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργανώνουν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events την Παρασκευή.

Όπως αποκάλυψε ο Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, είναι γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα «χάθηκε το 30% του εργατικού δυναμικού που απασχολούνταν στην αγροτική παραγωγή». «Το αγροτικό επάγγελμα είναι δύσκολο», αναγνώρισε, εξηγώντας πως «περίπου το 42% των αγροτών γράφουν περισσότερες ώρες εργασίας συγκριτικά με τους εργαζομένους σε άλλους τομείς».

Υπάρχει πράγματι μια δυσαρμονία, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καλλίτσης, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα «έχουμε πολλούς απόφοιτους που δεν ικανοποιούνται με τη δουλειά που κάνουν, είτε λόγω των χαμηλών απολαβών που λαμβάνουν, είτε λόγω της υπερεξειδίκευσης στην οποία προχωρούν». Αποκάλυψε δε ότι η συνεχής εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή.

«Το 72% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη εκπαιδεύουν συνεχώς τους εργαζομένους τους, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 21%». Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο, υπάρχει λύση και υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα και αυτό έχει να κάνει με την ενασχόληση των νέων με τον εν λόγω κλάδο.

«Εμείς εδώ και δέκα χρόνια, προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε με εργαλεία τον γεωργό, καθώς χωρίς τεχνολογία δεν μπορεί κανείς να πάει μπροστά», ανέφερε από την πλευρά του, συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ, ο αντιπρόεδρος της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Μαυρουδής. «Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ να βοηθήσουμε», δεσμεύθηκε, επισημαίνοντας ωστόσο πως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει σχεδιαστεί λίγο στρεβλά και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ως προς την υλοποίησή της.

«Πώς θα είναι ένας αγρότης αποδοτικός όταν χρησιμοποιεί τρακτέρ του 1950;», διερωτήθηκε με τη σειρά του ο Φάνης Forgest Potka από την E – FARM, εκφράζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αγροτικών μηχανημάτων, ώστε ο αγρότης να είναι αποδοτικός και να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγικότητά του.

Μιλώντας για την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια που η E – FARM δραστηριοποιείται στην αγορά «γίνεται αντιληπτό πόσο μακριά είναι οι αντιπροσωπείες μηχανημάτων από τους αγρότες στην Ελλάδα». «Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση των αγροτών με τις αντιπροσωπείες αγροτικών μηχανημάτων, ώστε οι αγρότες να μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο φάσμα μηχανημάτων και να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές», τόνισε.

«Η καθημερινότητα για μια γυναίκα αγρότισσα, επιχειρηματία, οικοτέχνη δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδίως όταν όλα πρέπει να περάσουν από τα ίδια χέρια», σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Δήμητρα Ματζιούρα από το Οικοτεχνείο Θεράπειον. «Είναι οικογένεια το Οικοτεχνείο», σημείωσε η ίδια, εξηγώντας πως η οικοτεχνία ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη ιδέα, από ένα βάζο παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο…Σε ερώτηση δε γιατί έχει επιλέξει να δραστηριοποιείται στον ακριτικό Έβρο, η κυρία Ματζιούρα ήταν κατηγορηματική «Τον Έβρο τον αγαπάω. Εκεί μένω, εκεί θέλω να μείνω και θέλω να τον γνωρίσει και ο κόσμος…».

Τον συντονισμό του πάνελ ανέλαβε ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, Αγροτικός Αρθρογράφος Insider.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτου στο 1st Agrofuture Summit: Σε νέα εποχή η γεωργική καλλιέργεια στην Κύπρο – Οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ

1st Agrofuture Summit: Η Αγροτική Παραγωγή πέρα από τις επιδοτήσεις

Λυκουρέντζος στο 1st Agrofuture Summit: Από 10/2 οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, από 20/2 στην υπόλοιπη χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider