Ρίχνει αυλαία το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρίχνει αυλαία το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ
Ολοκληρώνεται σήμερα η «χριστουγεννιάτικη» εκδοχή του «καλαθιού του νοικοκυριού» για τις ανάγκες των εορτών και οι καταναλωτές επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. Ως πότε παραμένει σε ισχύ το «καλάθι του Άη Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών.

Αυλαία ρίχνει σήμερα 3 Ιανουαρίου 2024 το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να επιστρέφουν σιγά σιγά στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους μετά την εορταστική ραστώνη των προηγούμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το «καλάθι των Χριστουγέννων» αποτελεί μια προσωρινή επέκταση της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού», με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για να στρώσει το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.

Το εν λόγω μέτρο τέθηκε σε ισχύ για δεύτερη διαδοχική χρονιά, έκανε πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ενώ κάλυπτε έξι κατηγορίες τροφίμων: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτα.

Οι τιμές στο επίκεντρο

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, μείζον ζητούμενο για φέτος ήταν το καλάθι να συγκρατηθεί από πλευράς τιμών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι – μια εξίσωση αρκετά δύσκολη, αν αντιληφθεί κανείς το ύψος των ανατιμήσεων που καταγράφηκαν μέσα στο 2023, ιδίως στα τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο γενικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο κατέγραψε βραδύτερη άνοδο κατά 3%, έναντι επίδοσης 3,4% τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό των τροφίμων ωστόσο να εξακολουθεί να κυμαίνεται ψηλά και δη στο 9%.

Μάλιστα, οι έρευνες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες πιστοποιούν πως το κόστος του εορταστικού τραπεζιού φέτος «φλέρταρε» με τα 150 ευρώ, καταγράφοντας αυξήσεις από 10 έως και 20% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποδείχθηκε φέτος ακριβότερο από 10,8% έως 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ από την πλευρά του το Ινστιτούτο Καταναλωτών κατέληξε στο συμπέρασμα πως το φετινό εορταστικό τραπέζι ήταν ακριβότερο κατά 20%. Από έρευνα τιμών που διενήργησε νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, προέκυψε πως το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων κόστισε περίπου 147,15 ευρώ, ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ.

Σε ισχύ ακόμη το «καλάθι του Άη Βασίλη»

Και μπορεί το «καλάθι των Χριστουγέννων» να ολοκληρώνει τον κύκλο του, ωστόσο σε ισχύ θα παραμείνει για λίγες ημέρες ακόμη το δεύτερο εορταστικό καλάθι που επιστράτευσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο λόγος για το «καλάθι του Άη Βασίλη» που αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών και σε αυτό συμμετέχουν πολλές αλυσίδες παιχνιδιών – μικρότερες και μεγαλύτερες – καθώς και γνωστές αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών. Το «καλάθι του Αη Βασίλη» τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ενώ θα διαρκέσει έως και τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Τα προϊόντα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας. Οι καταναλωτές μπορούν για το «καλάθι του Άη Βασίλη» να ενημερώνονται και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis, στην οποία αυτή τη στιγμή φιγουράρουν 26 διαφορετικά «καλάθια του Άη Βασίλη».

Συνολικά 17 «καλάθια του νοικοκυριού»

Στην πλατφόρμα e-katanalotis οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν επίσης και τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνονται στα «καλάθια του νοικοκυριού» που έχουν δημιουργήσει 14 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το αποκλειστικά online σούπερ μάρκετ efresh.gr, καθώς και οι πλατφόρμες efood και wolt market.

Να σημειωθεί άλλωστε πως το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόσφατα νέα παράταση στο μέτρο για το «καλάθι του νοικοκυριού» έως τα τέλη Ιουνίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 650 ευρώ το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο με τον κατώτατο μισθό στα 820 ευρώ - Τι αλλάζει για τους ανέργους

Λιανεμπόριο: Κάνει ταμείο και στρέφει το βλέμμα στις εκπτώσεις

Ρεύμα: Πίνακας τιμών από ΡΑΑΕΥ - Οι χρεώσεις Ιανουαρίου των πράσινων τιμολογίων & τα σταθερά προϊόντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider