Γερμανία: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το κλείσιμο της «τρύπας» των 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το κλείσιμο της «τρύπας» των 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό
Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επακόλουθη δημοσιονομική κρίση, οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία.

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επακόλουθη δημοσιονομική κρίση, οι ηγέτες του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

«Η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους της», τόνισε ο Σολτς. «Η κλιματική ουδετερότητα, η κοινωνική συνοχή και η στήριξη της Ουκρανίας παραμένουν στο επίκεντρο. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Θα πρέπει να αρκεστούμε σε σημαντικά λιγότερα χρήματα προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους». «Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Πρόκειται επίσης για περικοπές και εξοικονόμηση πόρων. Φυσικά, δεν μας αρέσει να τις κάνουμε, αλλά είναι απαραίτητες», πρόσθεσε.

Το φρένο χρέους πρέπει να τηρηθεί κατ' αρχήν το 2024. Ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει τους κανόνες για το χρέος αναδρομικά, αν χρειαστεί, σε περίπτωση επιδείνωσης της στρατιωτικής ή οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Σολτς.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, το Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό (KTF) θα περικοπεί κατά 12 δισ. ευρώ. Οι περικοπές θα ανέλθουν σε 45 δισ. ευρώ έως το 2027. Ωστόσο, ο συνολικός προϋπολογισμός του ταμείου θα είναι μέχρι τότε περίπου 160 δισ. ευρώ.

«Θα υπάρξουν ανακατανομές, αλλά και εξοικονομήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.

Για παράδειγμα, ο ομοσπονδιακός σιδηρόδρομος θα αφαιρεθεί ως στοιχείο από το KTF. Δεν θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ως αποτέλεσμα, η κρατική εταιρεία απλώς θα «χρηματοδοτηθεί διαφορετικά» από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Ο Χάμπεκ ανακοίνωσε επίσης αύξηση της τιμής άνθρακα για τον ανεφοδιασμό και τη θέρμανση με ορυκτά καύσιμα ήδη από το 2024, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του CO2 δεν θα αυξηθεί στα 40 ευρώ ανά τόνο την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως - αλλά στα 45 ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στην παλιά πορεία των τιμών του μεγάλου συνασπισμού.

Οι επιχορηγήσεις που βλάπτουν το κλίμα, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, πρόκειται επίσης να περικοπούν. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Τύπου Deutsche Presse-Agentur, αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθεί φόρος παραφίνης στις εσωτερικές γερμανικές πτήσεις και θα καταργηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις γεωργικές και δασικές επιχειρήσεις, γνωστές ως γεωργικό ντίζελ.

Όπως και στην περίπτωση της στήριξης της Ουκρανίας, εξετάζεται επίσης η εξαίρεση από το φρένο χρέους για περαιτέρω πληρωμές για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην κοιλάδα του Ahr το 2021.

Η κυβέρνηση του συνασπισμού θα προσεγγίσει την CDU/CSU ως τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Σολτς, και θα ζητήσει την υποστήριξή της για αυτό το βήμα. «Διότι οι πληγέντες πολίτες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο θα πρέπει επίσης να μπορούν να βασίζονται στις υποσχέσεις που δόθηκαν», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο Λίντνερ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «καμία μείωση των κοινωνικών προτύπων». Ωστόσο, η μεγαλύτερη ακρίβεια στις κοινωνικές παροχές θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του FDP ανέφερε ως παράδειγμα την αγορά εργασίας. Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να τοποθετηθούν καλύτερα.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα λήξει επίσης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, που ήταν το 2025. Θα υπάρξουν επίσης περικοπές στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. «Αυτό με πληγώνει», δήλωσε ο Χάμπεκ και για τα δύο μέτρα.

Μια απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Νοέμβριο είχε θέσει την κυβέρνηση συνασπισμού υπό σημαντική πίεση, υπενθυμίζει η Welt. Έκτοτε, o καγκελάριος, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών συζητούσαν πώς να καλύψουν μια τρύπα 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Συζήτησαν επίσης πώς θα μπορούσαν να γίνουν δυνατές επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας παρά την απόφαση.

Και αυτό διότι υπάρχει έλλειμμα 60 δισ. ευρώ στο λεγόμενο Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, το οποίο είχε ήδη προγραμματιστεί σταθερά για έργα τα επόμενα χρόνια. Μόνο για το επόμενο έτος, αυτό ανέρχεται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστές της Καρλσρούης είχαν κηρύξει άκυρη μια ανακατανομή στον προϋπολογισμό του 2021 και έκριναν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει στην άκρη δάνεια έκτακτης ανάγκης για τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση συνασπισμού ήθελε στην πραγματικότητα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024 πριν από το τέλος του έτους, αλλά ήταν ήδη σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό λόγω των χρόνων διαβούλευσης της Bundestag και του Bundesrat (σ.σ. συμβούλιο εκπροσώπων των τοπικών κοινοβουλίων των ομοσπονδιακών κρατιδίων).

Τώρα είναι πιθανό ότι τουλάχιστον η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το ακριβές πεδίο εφαρμογής των αλλαγών στον προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, η Bundestag θα μπορούσε να συνεδριάσει τον Ιανουάριο για την εβδομάδα του προϋπολογισμού και να εγκρίνει τα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια το Bundesrat θα έδινε το πράσινο φως.

Μέχρι τότε θα ισχύει ο λεγόμενος προσωρινός προϋπολογισμός. Προς το παρόν, μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της διοίκησης και την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων είναι δυνατές. Στην πράξη, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επιτρέπει στα υπουργεία να χρησιμοποιούν κάθε μήνα ένα ποσοστό των κονδυλίων του σχεδίου προϋπολογισμού που δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα πρόθυρα κρίσης οι αναπτυσσόμενες χώρες – Τα υψηλά επιτόκια εκτοξεύουν το κόστος εξυπηρέτησης χρέους

Σύνοδος Κορυφής: Ψηλά στην ατζέντα οι δημοσιονομικοί κανόνες - Σε συμβιβασμό χάριν της ενότητας καλεί ο Σ. Μισέλ

Γερμανία: Στην 17η θέση της λίστας με τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς ο καγκελάριος Σολτς

gazzetta
gazzetta reader insider insider