Τράπεζες: Φουντώνει ο ανταγωνισμός στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Φουντώνει ο ανταγωνισμός στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων 
Το «μούδιασμα» στη ζήτηση για νέα δάνεια, αλλά και το αντίπαλον δέος των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για τις προθεσμιακές καταθέσεις, δημιουργούν συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, με τελικούς ωφελημένους τους δανειολήπτες και τους καταθέτες. «Μάχη» στα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων. 

Φουντώνει ο ανταγωνισμός των τραπεζών σε δάνεια και καταθέσεις στο κλείσιμο του 2023. Το «μούδιασμα» στη ζήτηση για νέα δάνεια, αλλά και το αντίπαλον δέος των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για τις προθεσμιακές καταθέσεις, δημιουργούν συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, με τελικούς ωφελημένους τους δανειολήπτες και τους καταθέτες.

Ο ανταγωνισμός έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «μάχης» στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων όπου τα spreads για νέα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν πέσει κάτω από 2,5% πλέον του Euribor και κινούνται στο 2% ή και 1,5%. Με το Euribor τριμήνου να κινείται χθες στο 3,96%, τα επιτόκια σε νέα δάνεια για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνονται, έτσι, στο 5,50% - 6%. Στις μικρές επιχειρήσεις τα spreads δανεισμού κινούνται στο 5,5% πάνω από το Euribor για κεφάλαιο κίνησης, ενώ για επενδυτικούς σκοπούς και σε πολύ καλές εταιρείες πέφτουν στο 3%.

Παράλληλα με τη «μάχη» στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων για την «απαγωγή» πελατών της μίας τράπεζας από την άλλη, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ανταγωνισμός αρχίζει να μεταφέρεται και στα επιτόκια καταθέσεων ακόμη και για 20.000 ευρώ και άνω. Τα σημάδια του ανταγωνισμού επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις θα φανούν πιο έντονα στη συνέχεια, καθώς οι τράπεζες θα αναγκάζονται να περνούν στις αποδόσεις των καταθετών μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. «Μοχλός» επιτάχυνσης των υψηλότερων επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εκδόσεις των εντόκων έχουν συγκεντρώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται κυρίως από καταθέσεις φυσικών προσώπων στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι αύριο, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει σε νέα έκδοση ετησίων εντόκων, με απόδοση η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3,85%.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Οκτώβριο, αποτυπώνουν τις ανωτέρω τάσεις στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Οκτώβριο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,46%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,17%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 5,71 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, και διαμορφώθηκε στο 0,46%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03% και από επιχειρήσεις σχεδόν αμετάβλητο, στο 0,18%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 μ.β., στο 1,77%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 21 μ.β., στο 3,06%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,17%. Μόνο επιτόκιο που μειώθηκε (-11 μ.β.) ήταν το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο, που διαμορφώθηκε στο 5,93%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 11 μ.β., στο 14,90%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 40 μ.β., στο 12,59%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 68 μ.β., στο 5,10%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 13 μ.β., στο 6,89%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Έρχεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με αναπτυξιακό προφίλ και δημόσια κεφάλαια – Πώς εμπλέκονται ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο «βλέπει» η Barclays στην Ευρωζώνη - «Κλειδί» για την ΕΚΤ ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου

Morgan Stanley για Ελλάδα: Ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο - Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2024-2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider