Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ξεπέρασε τα 45.000 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Στο 3,68% το μέσο επιτόκιο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ξεπέρασε τα 45.000 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Στο 3,68% το μέσο επιτόκιο
Κύρια ωφελημένες από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΑΤ είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις, αφού το 81% του πλήθους των δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και το 75% των δανείων έχουν κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό. Το 2023, η ΕΑΤ έχει δώσει 4.400 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 9.500 νέα δάνεια σε ιδιώτες, συνολικού ύψους 920 εκατ. και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Πολύτιμος σύμμαχος για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχοντας χορηγήσει την περίοδο 2019 – 2023, 45.288 νέα δάνεια, εκ των οποίων 9,4 δισ. ευρώ είναι εγκεκριμένα και 9,05 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί. Τα στοιχεία, μάλιστα, αποδεικνύουν ότι κύρια ωφελημένες από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΑΤ είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις, αφού το 81% του πλήθους των δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και το 75% των δανείων έχουν κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό. Το 2023, η ΕΑΤ έχει δώσει 4.400 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 9.500 νέα δάνεια σε ιδιώτες, συνολικού ύψους 920 εκατ. και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η δράση της ΕΑΤ και οι δυνατότητες που προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πρόσβασή τους σε δανεισμό, παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, με θέμα «Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΤ με ευνοϊκούς όρους, με μέσο επιτόκιο που ανέρχεται σε 3,68%, όταν τα επιτόκια της αγοράς ξεπερνούν το 7% και με ελάχιστες ή και καθόλου εξασφαλίσεις (όταν οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις στο 120% του δανείου).

Ειδικότερα, η ΕΑΤ παρέχει στις επιχειρήσεις α) άτοκες συγχρηματοδοτήσεις δανείων κατά 40%, 50% ή 75%, β) εγγυήσεις δανείων στο 80% του ποσού, γ) επιχορηγήσεις με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια ή περαιτέρω εγγυήσεις συνδεδεμένες με την επίδοση της επένδυσης της επιχείρησης, αλλά και δ) συμβάλλοντας με παροχή κεφαλαίου στην επιχείρηση.

Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας Know Your Customer που έχει δημιουργήσει, η ΕΑΤ διευκολύνει τις επιχειρήσεις στο να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό από την τράπεζα της επιλογής τους.

Σημειώνεται ότι τα 4,5 δισ. δημόσιων πόρων της ΕΑΤ που προορίζονται για την ενίσχυση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση μοχλεύονται με συντελεστή 2,7, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που φτάνει στις επιχειρήσεις μέσω δανείων να διαμορφώνεται στα 12,3 δισ. ευρώ.

O αντίκτυπος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που δημιούργησε η ΕΑΤ στο ΑΕΠ της χώρας αποτυπώνεται με συνεισφορά 7,7 δις. ευρώ, με τη στήριξη 306.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 18.600 νέων. Όπως έχει γράψει το insider.gr, και επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ, Νίκος Παπαθανάσης, στόχος είναι η ΕΑΤ να δώσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 60.000 επιπλέον επιχειρήσεις από τις 45.000 – 50.000 που δανειοδοτούνται σήμερα από τις τράπεζες.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ

Πρόκειται για μία ευρεία γκάμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων, και συγκεκριμένα τα:

- Liquidity Co-Financing Loans (Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια για Κεφάλαιο Κίνησης): Παρέχει επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη για νέους πελάτες. Το πρόγραμμα έχει χορηγήσει 727 εκατ. ευρώ, έχοντας προσωρινά εξαντληθεί. Η επένδυση είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
- Green Co-Financing Loans (Συγχρηματοδοτούμενα Επενδυτικά Δάνεια): Παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη. Έχουν χορηγηθεί δάνεια 415 εκατ. ευρώ, ενώ η επένδυση διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
- Digitalization Co-Financing Loans (Συγχρηματοδοτούμενα Επενδυτικά Δάνεια): Παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη. Έχουν χορηγηθεί δάνεια 175 εκατ. ευρώ, ενώ η επένδυση διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
- Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας (Επενδυτικά – Κεφάλαιο Κίνησης) που δίνονται με εγγύηση της ΕΑΤ και επιπλέον όφελος για την επιχείρηση, καθώς εφόσον πληρούνται οι όροι επίτευξης κριτηρίων καινοτομίας και ESG, τότε η επιχείρηση λαμβάνει και επιχορήγηση έως και 20% με τη μορφή απομείωσης του δανειακού κεφαλαίου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δοθεί δάνεια 140 εκατ. ευρώ, ενώ επένδυση είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.
- ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Συγχρηματοδοτούμενα Επενδυτικά Δάνεια): Έχουν χορηγηθεί δάνεια 375 εκατ. ευρώ και η επένδυση λήγει τον Οκτώβριο του 2023.
- Agricultural Micro Loans (Συγχρηματοδοτούμενα Επενδυτικά Δάνεια): Παρέχεται 100% επιδότηση επιτοκίου και mentoring. Έχουν χορηγηθεί δάνεια 40 εκατ. ευρώ και η επένδυση είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. Το πρόγραμμα έχει προσωρινά εξαντληθεί.
- Πρόγραμμα «Σπίτι μου» (Συγχρηματοδοτούμενα Στεγαστικά Δάνεια για Νέους). Το πρόγραμμα εξαντλήθηκε, ενώ ο προϋπολογισμός του ήταν 1 δισ. ευρώ.
- Development Law Financial Instrument, DELFi (Επενδυτικά Δάνεια με εγγύηση): Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο 2023 και έχουν δοθεί δάνεια 500 εκατ. ευρώ.
- Ταμείο Εγγυοδοσίας Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων (Δάνεια Επενδυτικά και για Κεφάλαιο Κίνησης): Χορηγούνται με εγγύηση ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 62,5 εκατ. ευρώ και η επένδυση μέχρι τον Δεκέμβριο 2025.
- Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ (Για Κεφάλαιο Κίνησης): Δίνει εγγύηση, ενώ έχουν δοθεί 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ η επένδυση θα διαρκέσεις μέχρι τον Δεκέμβριο 2025.

Σημειώνεται ότι για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΕΑΤ προσφέρει τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Πρόκειται για χρηματοδότηση έργων 3,4 δισ. ευρώ, με ωφελούμενους 195.000 ανθρώπους.

Η Τράπεζα χρηματοδοτεί επίσης τη βιώσιμη ανάπτυξη με προϋπολογισμό 590 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις (ΑΠΕ, ενεργειακή αναβάθμιση, ηλεκτρική κινητικότητα) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ (ξεκίνησε τον Μάιο 2023).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PQH: Πουλάει δάνεια 4,8 δισ. ευρώ – Το project «Alphabet» διαδέχεται την άγονη «Αριάδνη»

Πώς θα γίνετε νέοι επιχειρηματίες με κονδύλια από το ΕΣΠΑ - Όλοι οι όροι των 2 νέων επιδοτήσεων

Πότε θα γίνει η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας - Τι λέει η κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider