Νορβηγία: Κάμψη στον πληθωρισμό τον Ιούλιο - Αναμένονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Norges Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Κάμψη στον πληθωρισμό τον Ιούλιο - Αναμένονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Norges Bank
Η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές δεν αναμένεται να αλλάξει τη θέληση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Norges Bank) για νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Νορβηγία για τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές δεν αναμένεται να αλλάξει τη θέληση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Norges Bank) για νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική αρχή της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,4% έναντι του ιστορικού υψηλού του 6,4% που ήταν τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,9%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,6% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,9%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επιβράδυνση έρχεται αφού ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων τον Ιούλιο του περασμένου έτους ήταν ιστορικά υψηλός, δήλωσε η στατιστική υπηρεσία.

«Δεν έχουμε καταγράψει παρόμοια αύξηση τιμών με τον Ιούλιο από τον Ιούνιο φέτος, γεγονός που φέρνει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων χαμηλότερα τον Ιούλιο. Το ίδιο αποτέλεσμα είναι ορατό στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο τον Ιούλιο από τον Ιούνιο φέτος απ' ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι» σημειώνεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι επόμενες κινήσεις της Norges Bank

Ακόμα, η επιβράδυνση του πληθωρισμού αναμένεται να οδηγήσει της Norges Bank σε μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως τον τον Ιούνιο η Norges Bank εξέπλησσε τις αγορές προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων της που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και «δείχνοντας» προς συνέχεια στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Η Norges Bank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας το στο 3,75% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 3,5%.

Μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, οι αναλυτές βλέπουν το «ταβάνι» στις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας στο 4,25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider