ΗΠΑ: «Κλειδί» η πορεία του δομικού πληθωρισμού για τις κινήσεις της Fed στα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Κλειδί» η πορεία του δομικού πληθωρισμού για τις κινήσεις της Fed στα επιτόκια
Η Fed θα «ζυγίσει» και μια σειρά ανακοινώσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πριν από την απόφαση του Σεπτεμβρίου σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. 

Σημαντική μέρα ως προς το μέτωπο των ενδείξεων για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ θεωρείται η Πέμπτη, καθώς το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα «δείξει» σε ένα βαθμό το περιθώριο των επόμενων κινήσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) επί της νομισματικής της πολιτικής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του γενικού και δομικού -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Ιούλιο. Οι αναλυτές αναμένουν να δουν περαιτέρω κάμψη στους δείκτες, συνέπεια των αυξήσεων της Fed στα επιτόκια της το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων, τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης, έφερε το βασικό επιτόκιο της τράπεζας σε υψηλό 22 ετών ενώ έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε μερίδα αναλυτών πως πλησιάζει το «ταβάνι» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα προχωρά σε ένα επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%. Η εν λόγω στρατηγική φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 3% τον Ιούνιο του 2023 έναντι του υψηλού 9,1% που είχε φτάσει τον Ιούνιο του 2022.

Η σημασία του δομικού πληθωρισμού

Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, για τις σημερινές ανακοινώσεις είναι κρίσιμο το κατά όσο έχει αποκλιμακωθεί ο δομικός πληθωρισμός, που ήταν στο 4,8% τον Ιούνιο, όταν και κατέγραψε την ηπιότερη μηνιαία αύξηση του από τον Αύγουστο του 2021.

«Η έκθεση του πληθωρισμού του Ιουλίου θα δείξει ένα κύμα αποπληθωρισμού που πλήττει την αμερικανική οικονομία. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη συγκράτηση του δομικού πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του οικονομικού τοπίου, με τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed να επιβαρύνουν τη ζήτηση στις πιο ευαίσθητες σε τόκους κατηγορίες δαπανών» σημειώνεται στην ανάλυση του Bloomberg. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η συγκράτηση των αυξήσεων των ενοικίων και η απόλυτη μείωση των τιμών των μεταχειρισμένων και των νέων οχημάτων πιθανόν να επιβάρυναν τα στοιχεία του Ιουλίου

Σημειώνεται πως ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) στις 20 Σεπτεμβρίου, οι αναλυτές δίνουν 86,5% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της τράπεζας στα σημερινά επίπεδα και μόλις 13,5% πιθανότητες για μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πέρα από τα σημερινά στοιχεία, άξιο αναφοράς είναι πως η Fed θα «ζυγίσει» και μια σειρά ανακοινώσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πριν από την απόφαση του Σεπτεμβρίου σχετικά με τη νομισματική της πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς οι απεργίες στην Αυστραλία μπορούν να βάλουν «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider