BoJ: Δέσμευση για «μεγαλύτερη ευελιξία» στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoJ: Δέσμευση για «μεγαλύτερη ευελιξία» στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων
Η BoJ είπε ότι «θα συνεχίσει να επιτρέπει στις αποδόσεις του 10ετούς JGB να κυμαίνονται στο εύρος περίπου συν και πλην 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο-στόχο».

Για μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων δεσμεύτηκε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή, διατηρώντας ανέπαφο το εξαιρετικά χαλαρό επιτόκιο και αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή για το τρέχον οικονομικό έτος.

Η BoJ πρόσθεσε ότι θα προσφέρει την αγορά 10ετών κρατικών ομολόγων (JGB) με 1% κάθε εργάσιμη ημέρα μέσω διαδικασίών σταθερού επιτοκίου, εκτός εάν δεν υποβληθούν προσφορές, μια κίνηση που επεκτείνει ουσιαστικά την ανοχή της κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης.

Στην ανακοίνωση, η BoJ είπε ότι «θα συνεχίσει να επιτρέπει στις αποδόσεις του 10ετούς JGB να κυμαίνονται στο εύρος περίπου συν και πλην 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο-στόχο».

«Ενώ θα διεξάγει τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης με μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά τα άνω και κάτω όρια της σειράς ως αναφορές, όχι ως άκαμπτα όρια, στις λειτουργίες της στην αγορά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η BoJ διατήρησε τον στόχο βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο -0,1% μετά από διήμερη συνεδρίαση. Αύξησε επίσης τη διάμεση πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 2,5% για το οικονομικό έτος 2023 μετά τη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, από την πρόβλεψή της για 1,8% τον Απρίλιο.

«Η βιώσιμη και σταθερή επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών στο 2%, συνοδευόμενη από μισθολογικές αυξήσεις, δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, και ως εκ τούτου η Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση στο πλαίσιο της ποσοτικής και ποιοτικής νομισματικής χαλάρωσης με έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων», ανέφερε η BοJ μετά τη συνεδρίασή της.

Ο διοικητής της BοJ Kazuo Ueda δέχεται πιέσεις να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά σταθερά τον στόχο του 2% για 15 συνεχείς μήνες, ενώ οι μισθοί αρχίζουν να αυξάνονται μετά από χρόνια στασιμότητας.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους - μια άποψη που συμμερίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, η BοJ υποβάθμισε επίσης τη διάμεση πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2024 στο 1,9% από 2% προηγουμένως, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της για το 2025 για 1,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

Εφορία: Ώρα πληρωμών και κλείσιμο φορο-υποχρεώσεων

ΔΕΗ: Δεν έχουμε καταθέσει πρόταση για εξαγορά της «Κωτσόβολος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider