Fed: Τι θα ανακοινώσει σήμερα και το πραγματικό ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Τι θα ανακοινώσει σήμερα και το πραγματικό ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές
Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, ενώ το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι τι σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον. 

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, ενώ το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι τι σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ωθώντας τα στο εύρος του 5,25% - 5,5%. Θα πρόκειται για την 11η αύξηση των επιτοκίων από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης, στις αρχές του 2022.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μισή ώρα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια, αναζητώντας σημάδια στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ σχετικά με τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική μέχρι το τέλος του 2023.

Αν και η σημερινή αύξηση των επιτοκίων θεωρείται μάλλον βέβαιη, μετά την παύση του Ιουνίου, το τοπίο δεν είναι σαφές όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Fed και ειδικότερα, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτή θα είναι και η τελευταία αύξηση φέτος.

«Θα αφήσουν όλες τις επιλογές ανοιχτές» αναφέρει η Veronica Clark, οικονομολόγος της Citigroup. «Σίγουρα, θα παραμείνουν επιφυλακτικοί μετά από κάποιους μήνες με πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία δεν είναι αρκετά, προκειμένου να τους πείσουν ότι έχει τελειώσει η δουλειά τους» επισημαίνει.

«Θέλουν να αποφύγουν τα λάθη των δεκαετιών του 1970 και του 1989, όταν άφησαν το φρένο πρόωρα» σημειώνει εν τω μεταξύ η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Life Insurance.

Στην ανακοίνωση, η ανάπτυξη ενδέχεται να περιγραφεί για ακόμα μια φορά ως «μέτρια», παρά τα τελευταία θετικά στοιχεία, ενώ σημείο διαφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει εάν θα αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μέτωπο του πληθωρισμού ή εάν θα ειπωθεί ότι παραμένει υψηλός.

Ο Πάουελ, άλλωστε, αναμένεται να ερωτηθεί για αυτό και στη συνέντευξη Τύπου. Μία συγκρατημένη απάντηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται στο «τραπέζι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση JP Morgan για δημιουργία «φούσκας» στο AI - Υπερβολική η ευφορία των αγορών

Τεχνητή Νοημοσύνη στην αγορά εργασίας: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι

Έρευνα Bundesbank: «Κόφτη» βάζουν οι γερμανικές τράπεζες σε δάνεια επιχειρήσεων που βλάπτουν το περιβάλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider