Τα 8 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 8 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο
Πότε θα γίνει η διασύνδεση ταμειακών με POS. Μέσω χρεωστικών καρτών η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων. Τέλος στα σενάρια για νέες ρυθμίσεις οφειλών.  

«Χτύπημα» της φοροδιαφυγής με οκτώ βασικά «όπλα» και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας που επιτρέπει όλες τις διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει χθες στη Βουλή ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους, το σχέδιο περιστολής της φοροδιαφυγής προβλέπει τα εξής:

Έως και τους πρώτους μήνες του 2024:

1. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Η διασύνδεση των 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα POS βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ το νέο χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά την επέκταση της χρήσης POS, σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί.

2. Υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.

3. Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Εντός τους 2024:

4. Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών

5. Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:

6. Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.α. θα μειωθούν κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2025.

7. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

8. Ο υπερδιπλασιασμός των φορολογικών ελέγχων.

Διαβάστε ακόμα: Χατζηδάκης: Το πακέτο αύξησης μισθών, μείωσης φόρων και ενίσχυσης των τραπεζών – Κεντρικός στόχος η ανάπτυξη

Τέλος τα σενάρια για νέα ρύθμιση

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκλεισε κάθε παράθυρο για νέα ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για τυχόν βελτιώσεις επί των τρεχουσών ρυθμίσεων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έστειλε μήνυμα προς τους οφειλέτες να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις ρυθμίσεις, των 120 δόσεων που αναβιώνει για τους παλαιούς οφειλέτες και των 36-72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης που θα είναι ενεργές έως τα τέλη Ιουλίου, αξιοποιώντας τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την ένταξη τους σε αυτές. «Δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες. Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας που μπορεί να ωφεληθούν, να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Ας σπεύσουν, λοιπόν, να τακτοποιήσουν τις σχετικές εκκρεμότητες με προφανή για τους ίδιους οφέλη» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider