«Καμπανάκι» HSBC για ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και στην Ευρώπη το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» HSBC για ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και στην Ευρώπη το 2024
Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε καθοδική πορεία κατά το δ' τρίμηνο του έτους, προτού ακολουθήσουν «μία χρονιά συρρίκνωσης και η ύφεση στην Ευρώπη το 2024», προειδοποιεί η HSBC Asset Management.

Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε καθοδική πορεία κατά το δ' τρίμηνο του έτους, προτού ακολουθήσουν «μία χρονιά συρρίκνωσης και η ύφεση στην Ευρώπη το 2024», προειδοποιεί η HSBC Asset Management.

Η HSBC στις τελευταίες της προβλέψεις επεσήμανε ότι τα «καμπανάκια» για τον κίνδυνο ύφεσης «χτυπούν κόκκινο» για πολλές οικονομίες, καθώς η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική είναι σε «ασυμφωνία» με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ο επικεφαλής αναλυτής Joseph Little τόνισε ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας παραμένουν ανθεκτικά μέχρι στιγμής, υπάρχει «υψηλός κίνδυνος ύφεσης τώρα».

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση εταιρικών κερδών και οι χρεοκοπίες εταιρειών έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται» σημείωσε ο Little σε σχετική έκθεση, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Το θετικό είναι ότι αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια» επεσήμανε ακόμα.

Συγκεκριμένα, η HSBC Asset Management αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν το τέλος του 2023, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος.

Πάντως, ο Joseph Little αναγνώρισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο - όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες οικονομίες - και όπως ανέφερε, είναι επομένως σημαντικό η ύφεση «να μην έρθει πολύ νωρίς» και προκαλέσει αποπληθωρισμό.

Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις οικονομίες της Δύσης θα οδηγήσει σε «δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές» για δύο λόγους.

«Πρώτον, έχουμε την ταχεία σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε ύφεση στον πιστωτικό κύκλο. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για την παγκόσμια κατάσταση» σημείωσε

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpine Macro: «Αγοράστε ελληνικές μετοχές» - Είναι φθηνές - Συνέχεια στο «ράλι»

Πού θα φθάσουν οι τιμές του πετρελαίου – Γιατί η αγορά κρατά «μικρό καλάθι»

Μετά την ανταρσία Πριγκόζιν: Οι Γερμανοί βλέπουν να μειώνονται οι ρωσικές δυνατότητες για νίκη στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider