Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την SNB - «Παράθυρο» για περαιτέρω άνοδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την SNB - «Παράθυρο» για περαιτέρω άνοδο
Για τον πληθωρισμό, αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 2,2% για το 2023 και για το 2024 και πως θα υποχωρήσει οριακά στο 2,1% για το 2025.

Τελευταία ενημέρωση: 10:54

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η SNB αύξηση το βασικό της επιτόκιο στο 1,75% έναντι 1,50% που ήταν μέχρι σήμερα, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πρόκειται για την 5η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της SNB, φέρνοντας πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002.

Η SNB υποστηρίζει πως «δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αυξήσεις των επιτοκίων που μπορεί να κριθούν απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Σχετικά με τις οικονομικές εκτιμήσεις, η SNB προβλέπει πως η οικονομία της Ελβετίας θα «τρέξει» με ρυθμό κοντά στο 1% για το 2023.

Για τον πληθωρισμό, αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 2,2% για το 2023 και για το 2024 και πως θα υποχωρήσει οριακά στο 2,1% για το 2025. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Κάνοντας αναφορά για την πορεία του πληθωρισμού παγκοσμίως, η SNB αναφέρει στην έκθεση της «ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει προς το παρόν σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να επιστρέψει σε πιο ήπια επίπεδα, όχι μόνο χάρη στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης».

Ακόμα, SNB δήλωσε ότι παραμένει έτοιμη να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Τους τελευταίους μήνες η SNB πωλούσε ξένα νομίσματα για να ενισχύσει την αξία του ελβετικού φράγκου, η ισχύς του οποίου μείωσε την επίδραση των ακριβότερων εισαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Η κεντρική τράπεζα θέλει να μην επαναληφθούν κρίσεις όπως αυτή της Credit Suisse

Γαλλία: Βελτιωμένος ο κλάδος της μεταποίησης για τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider