ΗΠΑ: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα χρέη των νοικοκυριών - Ξεπέρασαν τα 17 τρισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα χρέη των νοικοκυριών - Ξεπέρασαν τα 17 τρισ. δολάρια
Το χρέος των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε στα 1,6 τρισ. δολάρια και ενώ τα δάνεια για αγορά νέου αυτοκινήτου αυξήθηκαν επίσης στα 1,56 τρισ. δολ.

Το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δανεισμός για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών έφτασε τα 17,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 0,9% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως ανέφερε τη Δευτέρα η Fed της Νέας Υόρκης. Αυτή η άνοδος επετεύχθη παρόλο που τα νέα στεγαστικά δάνεια, ανήλθαν συνολικά σε μόλις 323,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Υπενθυμίζεται πως τα νέα στεγαστικά δάνεια εκτινάχθηκαν σε 1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όμως έκτοτε υποχωρούν καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, που πλέον κινούνται γύρω στο 6,4%, μετά τις 10 συνεχόμενες ανόδους από πλευράς Fed με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Η έκρηξη της αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων έχει τελειώσει, αλλά ο αντίκτυπός της θα φανεί για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Άντριου Χόουγουτ, διευθυντής ερευνών για τα νοικοκυριά και τη δημόσια πολιτική στη Fed της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι περίπου 14 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια αναχρηματοδοτήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020.

«Ως αποτέλεσμα σημαντικών αναλήψεων κεφαλαίων, οι δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων μείωσαν τις ετήσιες πληρωμές τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση για δαπάνες ή αποπληρωμές σε άλλες κατηγορίες χρεών», πρόσθεσε ο Χόουγουτ. Το χρέος των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και ενώ τα δάνεια για αγορά νέου αυτοκινήτου αυξήθηκαν επίσης στα 1,56 τρισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό «ναι» στο deal των 69 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft

Morgan Stanley: Έντονες διακυμάνσεις στις αγορές από τη διαμάχη για το χρέος των ΗΠΑ

Fed: «Φρένο» στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων φέτος βάζει ο Μπόστιτς

gazzetta
gazzetta reader insider insider