Πανέτα (ΕΚΤ): Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανέτα (ΕΚΤ): Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού
Μήνυμα για το ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια έστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας.

Μήνυμα για το ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να αυξήσουν τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού και να οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, τη Δευτέρα.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ινστιτούτου Bruegel, ο Ιταλός τραπεζίτης υποστήριξε πως «τα γεωπολιτικά σοκ μπορούν να προκαλέσουν μεταβλητότητα στον πληθωρισμό, με κίνδυνος διάχυση της», προσθέτοντας ότι ενδεχόμενες διαφορετικές ταχύτητες στην οικονομία μπορούν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Για παράδειγμα, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διατάραξε τις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, με σημαντικότατες επιπλοκές στον πληθωρισμό» δήλωσε ο Πανέτα.

Ακόμα, ο Ιταλός αξιωματούχος είπε ότι οι προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών εισαγωγών και μείωσης της εξωτερικής εξάρτησης από ορισμένες χώρες μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητα και τη ζήτηση για assets από τρίτες χώρες, ωθώντας ανοδικά τα επιτόκια παγκοσμίως.

«Οι κεφαλαιακές ροές και οι χρηματοδοτικές συνθήκες επίσης θα επηρεαστούν» συμπλήρωσε ο Πανέτα, μιλώντας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα γεωπολιτική ρίσκα στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού.

«Αναντιστοιχία προσφοράς – ζήτησης, αλλαγές στις σχέσεις καθορισμού του μισθού, αυξήσεις στις αποδοχές μακροπρόθεσμα» είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων. Η ευρωτράπεζα έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2022 σε απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την επαναφορά του τελευταίου στα επίπεδα του 2%, έναντι του 6,9% που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ifo: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Απρίλιο - Κανένας αντίκτυπος από την τραπεζική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider