ΕΚΤ: Νέο «σήμα» Λέιν για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων - Τα «κλειδιά» για την απόφαση του Μαΐου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Νέο «σήμα» Λέιν για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων - Τα «κλειδιά» για την απόφαση του Μαΐου
Νέο «σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη εξέπεμψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου, τον Μάιο, εάν δεν διαδραματιστεί κάποια σημαντική αλλαγή στο οικονομικό τοπίο.

Νέο «σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη εξέπεμψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν, σημειώνοντας ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου, τον επόμενο μήνα, εάν δεν διαδραματιστεί κάποια σημαντική αλλαγή στο οικονομικό τοπίο.

«Εάν το βασικό σενάριο, στο οποίο βασίζονται οι μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για τον Μάρτιο, μείνει ως έχει, θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια» δήλωσε ο ίδιος σε μια ομιλία του στο Δουβλίνο.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, αν και αυτήν τη φορά φαίνεται πως βρίσκεται στο «τραπέζι» και μία κίνηση των 25 μονάδων βάσης - αντί για αύξηση 50 μονάδων βάσης που έχει εφαρμόσει στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό θα αποκαλύψουν εάν οι πληθωριστικές πιέσεις - και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού - εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και θα ρίξουν «φως» σε πιθανές επιπτώσεις από τις πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές.

«Ο τρέχων γύρος της έρευνας της Τράπεζάς μας για τον τραπεζικό δανεισμό, που θα δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου, θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη για τον αντίκτυπο των πρόσφατων χρηματοοικονομικών εντάσεων στις πιστωτικές συνθήκες» σημείωσε ο Λέιν, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική βοήθεια για τη συνάντησή μας τον Μάιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι σκιές της Credit Suisse παραμένουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον και φαίνεται ότι... κοστίζουν

Τράπεζες: Ώθηση από την άνοδο των επιτοκίων - Τι θα κρίνει την κερδοφορία

Fitch για ελληνικές τράπεζες: Τα συν και τα πλην από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider