Fed: Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άνω του 5%, λέει η Μέστερ - Τι θα κρίνει το «ταβάνι»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άνω του 5%, λέει η Μέστερ - Τι θα κρίνει το «ταβάνι»
«Παράθυρο» για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ πάνω από το 5%, άνοιξε η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, με την ίδια να δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα θα πρέπει να διατηρηθούν για κάποια χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός. 

«Παράθυρο» για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ άνω του 5%, άνοιξε η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, με την ίδια να δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα θα πρέπει να διατηρηθούν για κάποια χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός.

Όπως δήλωσε η ίδια σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, για να τεθεί ο πληθωρισμός σε σταθερή τροχιά κάτω από το 2%, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί «περαιτέρω σε περιοχή σύσφιξης φέτος», με τα επιτόκια πάνω από το 5%.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή τους, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75% - 5%, τη στιγμή που πριν από έναν χρόνο βρίσκονταν κοντά στο μηδέν.

Σημειωτέον ότι 18 αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν στο 5,1% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Μέστερ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ άνετα» με την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, παρά τις πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές, με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

«Μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση» επεσήμανε.

Τόνισε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της Fed «θα συνεχίσουν να αξιολογούν την ένταση και τη διάρκεια αυτών των γεγονότων και των επιπτώσεών τους για τις προοπτικές του πληθωρισμού και της απασχόλησης και επομένως για την κατάλληλη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, η ίδια έβαλε στον «πάγο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων φέτος.

Όσον αφορά στο «ταβάνι» για τα επιτόκια της Fed, όπως ανέφερε, αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, από το πόσο γρήγορα δηλαδή θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η τραπεζική κρίση «επισπεύδει» τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για... ψηφιακά νομίσματα

Τράπεζες: Σχέδιο για πλαφόν 2,85% στο επιτόκιο Euribor των στεγαστικών δανείων – Νέα στήριξη στους δανειολήπτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider