Υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις αγορές - Τι εντόπισε η Nomura

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις αγορές - Τι εντόπισε η Nomura
«Εάν χρησιμοποιείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς καύσιμα, κάποια στιγμή θα σταματήσει να λειτουργεί», εξήγησε.

Αναλυτής στη Nomura προειδοποιεί ότι οι επενδυτές παραβλέπουν μια κρίσιμη ένδειξη εν μέσω πληθωρισμού στις ΗΠΑ και αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.

Ο λόγος για τον ρυθμό ανάπτυξης του M2, που μετρά τα μετρητά σε κυκλοφορία συν δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και χρηματαγορές, ο οποίος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς η έκτακτη χρηματοδότηση από την Fed τόνωσε την οικονομία. Ωστόσο, τώρα υποχωρεί άτακτα, συρρικνούμενος 2,4% από έτος σε έτος τον Φεβρουάριο, αφού χτύπησε «κόκκινο» τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1960, σύμφωνα με στοιχεία της Fed που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο Βιντσέντζο Ιγκούτσιο, στρατηγικός αναλυτής αστάθειας με έδρα το Λονδίνο στη Nomura, υπογραμμίζει πως η αλλαγή της τάσης είναι το «κλειδί» για την κατανόηση των προοπτικών στις αγορές. Εκτιμά ότι είναι και σημάδι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε «πολύ χαμηλά» επίπεδα και ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για μείωση του ισολογισμού της.

«Φαίνεται σαν ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις αγορές, υποστήριξε σε συνέντευξή του. «Το M2 δεν έπεσε ποτέ τόσο γρήγορα. Οι άνθρωποι πρέπει να παρακολουθούν τη δυναμική της προσφοράς χρήματος όταν αυτή ταλαντεύεται τόσο πολύ. Η σχέση μεταξύ ρευστότητας και πληθωρισμού αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο έντονης συζήτησης. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην πρόβλεψη της πολιτικής της Fed στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά σταδιακά εξασθένησε σε σημασία καθώς η ικανότητά του να εξηγεί την οικονομία των ΗΠΑ φαινόταν να μειώνεται» επεσήμανε.

Παράλληλα, ανησυχεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει πολλά καύσιμα μετά και την πρόσφατη χρεοκοπία 3 αμερικανικών τραπεζών ενώ η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 475 μονάδες βάσης σωρευτικά από τον περασμένο Μάρτιο.

«Εάν χρησιμοποιείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς καύσιμα, κάποια στιγμή θα σταματήσει να λειτουργεί», εξήγησε και κατέληξε πως η πτώση της προσφοράς χρήματος δείχνει πόσο γρήγορα η Fed έχει πατήσει τα φρένα»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Φεβρουάριο - Στο 5% ο PCE

Καζάκς (EKT): Χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού για 1η φορά το 2023 - Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider