Ασφαλιστική αγορά: Άνοδος της παραγωγής στο 11μηνο - Πτώση στα έσοδα από επενδύσεις

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστική αγορά: Άνοδος της παραγωγής στο 11μηνο - Πτώση στα έσοδα από επενδύσεις
Μολονότι αυξάνεται η παραγωγή το πραγματικό κέρδος βαίνει μειούμενο λόγω της αναρρίχησης των μεγεθών του πληθωρισμό. 

Αμφίσημα μηνύματα εξέπεμψε η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδος στο 11μηνο του 2022. Και τούτο διότι μολονότι αυξάνεται η παραγωγή το πραγματικό κέρδος βαίνει μειούμενο λόγω της αναρρίχησης των μεγεθών του πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό στα 4,01 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, εμφανίζοντας ποσοστιαία άνοδο 3,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών της.

Για την ίδια περίοδο οι ασφαλίσεις ζωής ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,9% φθάνοντας τα 1,84 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα τα έσοδα από τον κλάδο ασφαλειών ζωής το εντεκάμηνο, σημείωσαν αύξηση 3,7% φθάνοντας τα 1,11 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις διολίσθησαν στα 524,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 8,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Αντιθέτως τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ενισχύθηκαν κατά 14,8%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021, φθάνοντας τα 207 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών παρουσίασε άνοδο 5,6%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 2,164 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα έσοδα από τις ασφαλίσεις για αστική ευθύνη οχημάτων παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,4% στα 663 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις για πυρκαγιά ενισχύθηκαν κατά 2,4% για να διαμορφωθούν στα 306 εκατ. ευρώ.Τα έσοδα από τα ατυχήματα κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,1% φθάνοντας τα 46 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο των ασθενειών κατέγραψε σημαντική άνοδο 9,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, για να διαμορφωθεί στα 336 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδο παρουσίασαν τα έσοδα από τις εγγυήσεις, τα οποία για το εντεκάμηνο εκτινάχθηκαν κατά 218,3% στα 15,94 εκατ. ευρώ, αλλά και οι ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων που την ίδια περίοδο σημείωσαν αύξηση 19,9% στα 25 εκατ. ευρώ.

Τέλος για την περίοδο ο κλάδος Βοήθειας, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 6,5%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 123 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά ενισχύθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων και για τον μήνα Νοέμβριο του 2022, καθώς εμφάνισε άνοδο 13,1%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 388 δις. ευρώ.

Η συνολική παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής ανήλθε σε 186 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 16,2%.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τις ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 58% φθάνοντας τα 136 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από τις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με τις επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 41,2%. Την ίδια στιγμή ενισχυμένα κατά 12,3% ήταν για τον Νοέμβριο τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

Για την ίδια περίοδο η συνολική παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθε στα 204 εκατ. ευρώ περίπου σημειώνοντας άνοδο 10,5%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συμμετείχαν 52 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,5% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του προηγουμένου έτους. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 45 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 17 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» Τράπεζας Πειραιώς - MSCI

Το διπλό καμπανάκι για το λιανεμπόριο

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Θηλιά για μικρομεσαίους η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider