Η Nomura προειδοποιεί για πληθωριστική «βόμβα» 720 δισ. δολαρίων από την Κίνα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Nomura προειδοποιεί για πληθωριστική «βόμβα» 720 δισ. δολαρίων από την Κίνα
Την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολουθεί μια χαλαρή νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τα όσα πράττουν οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ (Fed) και στην Ευρώπη (BoE και ΕΚΤ).

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η επαναφορά της οικονομίας της Κίνας σε ρυθμούς κανονικότητας εκφράζουν αναλυτές της Nomura, σύμφωνα με το Bloomberg, εν μέσω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην ασιατική χώρα.

Σε έκθεση του Ρομπ Σουμπαράμαν και του Σι Γινγκ Το που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19 Ιανουαρίου, γίνεται λόγος για τα αποθέματα χρημάτων που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλωτές της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το εν λόγω ποσό να υπολογίζεται σε 720 δισ. δολάρια.

Αυτά τα χρήματα «κάθονται» την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολουθεί μια χαλαρή νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τα όσα πράττουν οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ (Fed) και στην Ευρώπη (BoE και ΕΚΤ) που προσπαθούν μέσω των υψηλών επιτοκίων να μειώσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους το πληθωριστικό σοκ από την Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία το 2023.

Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι

Ο πρώτος είναι ο αρνητικός αντίκτυπος στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία από τους εργαζόμενους που θα νοσούν από τον κορονοϊό και θα μένουν στα σπίτια τους, την ώρα δεν θα υπάρχουν υποχρεωτικά lockdown στη χώρα.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν οι καταναλωτικές δαπάνες των Κινέζων όταν αυτές επιστρέψουν σε πλήρη «δύναμη», ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές των εμπορευμάτων. Σημειώνεται πως η μειωμένη κατανάλωση στις ΗΠΑ έχει διατηρήσει χαμηλό το κόστος των εμπορευμάτων, αλλά κάποιο στιγμή η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών θα αυξήσεις τις τιμές.

Στα παραπάνω ας υπολογιστεί και η ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα, κυρίως στον τουριστικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται πως παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε την Παρασκευή η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως ανησυχεί για πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία από την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γκεορκγίεβα του ΔΝΤ δεν αναμένει παγκόσμια ύφεση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider