ΕΕ: Η Ελλάδα ουραγός στην εφαρμογή των κυρώσεων προς τη Ρωσία - «Πάγωσαν» assets αξίας 212.000 ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Η Ελλάδα ουραγός στην εφαρμογή των κυρώσεων προς τη Ρωσία - «Πάγωσαν» assets αξίας 212.000 ευρώ
Αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την «έκπληξη» του για το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» Ελλάδα και Μάλτα.

Η Ελλάδα και η Μάλτα είναι οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ στην εφαρμογή των κυρώσεων που έχει ανακοινώσει η Ένωση στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters, μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 20,3 δισ. δολαρίων. Η αξία των κυρώσεων από τις Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Αυστρία στα ρωσικά assets υπολογίζεται -από κάθε χώρα- άνω του 1 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχουν «παγώσει» ρωσικά assets που υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν η Ελλάδα και η Μάλτα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν.

Η χώρα μας έχει «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 212.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό που έχει «παγώσει» η Μάλτα ανέρχεται σε 147.000 ευρώ.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την «έκπληξη» του για το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» Ελλάδα και Μάλτα, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε περισσότερο αιχμηρός. «Είτε δεν έχουν πολλά (ρωσικά assets) ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ή έχουν κάνει περισσότερα και δεν το έχω επικοινωνήσει σε εμάς» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Μάλτας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο στο Reuters.

Σημειώνεται πως από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει υποβάλει κυρώσεις σε 1.300 άτομα και 120 οντότητες της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο η Ελλάδα το 10μηνο του 2022 σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider