«Μαύρη» πρόβλεψη για Ευρωζώνη: Ύφεση του χρόνου και υψηλός πληθωρισμός μέχρι το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη» πρόβλεψη για Ευρωζώνη: Ύφεση του χρόνου και υψηλός πληθωρισμός μέχρι το 2024
Δυσοίωνες προβλέψεις από τους Financial Times: Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 – Υψηλός πληθωρισμός έως το 2024.

Η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι ενεργειακές ελλείψεις θα μειώσουν την παραγωγή και θα αποσταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σχεδόν το 90% από τους 37 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα των FT πιστεύουν ότι η ζώνη του ευρώ είναι ήδη σε ύφεση και προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί για ολόκληρο το επόμενο έτος.

«Οι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ένας βασικός κίνδυνος για την Ευρώπη», δήλωσε η Κιάρα Ζανγκαρέλι, οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Επιπλέον αναταράξεις στις προμήθειες ή ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας θα μπορούσαν να επιτείνουν τις πιέσεις και να ανεβάσουν τις τιμές, προκαλώντας κατάρρευση της ζήτησης» έσπευσε να συμπληρώσει.

Για τους περισσότερους οικονομολόγους η Ευρώπη πέρασε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή κράτησαν γεμάτες τις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, με τους φόβους ωστόσο να εντείνονται για την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα εάν ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα κρύος, εξαντλώντας τα αποθέματα ή εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2023.

«Παρότι οι διακοπές αερίου είναι πιθανό να αποφευχθούν τον φετινό χειμώνα, το ερώτημα για τον επόμενο χειμώνα παραμένει “ανοιχτό”» υπογραμμίζει ο Σίλβεϊν Μπρόοερ, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global Rating για την Ευρώπη. «Υπάρχει ο κίνδυνος μιας κρίσης στις ενεργειακές προμήθειες φέτος. Αλλά το επόμενο έτος είναι ακόμη πιο δύσκολο» τονίζει ο Κάρστεν Μπζέσκι, αναλυτής της ING Bank.

Η εκτιμώμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα συνδυάζεται από ένα αισθητά υψηλότερο κόστος δανεισμού (λόγω της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών) αναμένεται να πυροδοτήσει μια «ριζική αντιστροφή» στις τάσεις που επικρατούν στην αγορά ακινήτων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τον Δεκέμβριο το βασικό επιτόκιο στο 2,5%, ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Συνολικά, οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα των FT προβλέπουν ότι η ύφεση της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 0,01% το επόμενο έτος. Μια εκτίμηση αισθητά πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις αντίστοιχες των Κομισιόν και ΕΚΤ, οι οποίες θεωρούν ότι το ΑΕΠ θα διατηρηθεί σε θετική τροχιά (+0,3% και +0,5% αντίστοιχα).

Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σημαντικά άνω του στόχου του 2% για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 6% το 2023 και στο 2,7% το 2024 (η ΕΚΤ προβλέπει 6,3% και 3,4% αντίστοιχα).

Η αύξηση των μισθών αναμένεται να είναι 4,4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης των FT, η οποία είναι κάτω από το 5,2% που προβλέπει η ΕΚΤ. Τέλος, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί από το χαμηλό ρεκόρ της ευρωζώνης του 6,5% τον Οκτώβριο σε 7,1% στο τέλος του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντλίες θερμότητας και πετρέλαιο τα πιο φθηνά μέσα θέρμανσης - Νέα μελέτη Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σύγκριση τιμών Δεκεμβρίου

Πέντε σενάρια που απειλούν τις αγορές το 2023

Πολεμικό κλίμα στο Κόσοβο - Οι λόγοι πίσω από τις εντάσεις με τη Σερβία

gazzetta
gazzetta reader insider insider