Φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει μία κρίση τον φετινό χειμώνα και το 2023»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει μία κρίση τον φετινό χειμώνα και το 2023»
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την επάρκεια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο CEO της Trafigura.

Ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες δίνει ελπίδες να αποφευχθεί μία μεγάλη κρίση με ελλείψεις φυσικού αερίου τον φετινό και επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με την Trafigura, μία από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον πλανήτη.

«Τα 2/3 των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης θα εξαντληθούν τον χειμώνα, εάν υπάρξουν νορμάλ καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές συνεχιστούν μέσω της Ουκρανίας», όπως εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Τζέρεμι Γουάιρ. «Αυτό σημαίνει ότι η Γηραιά Ήπειρος θα επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, ενώ εάν επανατροφοδοτήσει γρήγορα τις αποθήκες και τις δεξαμενές της θα γλυτώσει μία κρίση και το επόμενο έτος», έσπευσε να συμπληρώσει.

«Εάν ισχύει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η μεγάλη μας ανησυχία» υπογράμμισε ο CEO της εταιρίας μιλώντας στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη. «Νομίζω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει μετριαστεί» πρόσθεσε.

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού. «Έχουμε πολύ ισχυρούς μηχανισμούς για αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας, που ευτυχώς τελικά μειώθηκαν» τόνισε επίσης.

Ωστόσο, η Gazprom προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από την επόμενη εβδομάδα, καθώς ορισμένοι όγκοι που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει συσσωρεύσει 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με προορισμό τη Μολδαβία.

Εάν παραμείνουν αυτές οι ανισορροπίες, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 28 Νοεμβρίου. Η Gazprom σήμερα στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, την τελευταία εναπομείνουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Η Naftogaz της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλαφόν στο ρεύμα: Η διατίμηση θέλει μεγάλη προσοχή…

Αέριο: Υψηλό για την Αθήνα το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν - «Ασπίδα» μόνο σε απόλυτο εκτροχιασμό

ΔΕΗ: Πρόβλεψη για κερδοφορία το 2023 και διανομή μερίσματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider