Στην τελική ευθεία ο νέος Προϋπολογισμός – Το αυξημένο «μαξιλάρι» και η πρόσθετη στήριξη στοχευμένα σε νοικοκυριά

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία ο νέος Προϋπολογισμός – Το αυξημένο «μαξιλάρι» και η πρόσθετη στήριξη στοχευμένα σε νοικοκυριά
Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου στο φάσμα της νέας «κανονικότητας» των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου που «ευνοεί» τη μείωση του κόστους της βενζίνης, προς το παρόν γέρνει την πλάστιγγα προς μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την ευρύτερη ακρίβεια. Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις. Οι οδηγίες των Βρυξελλών.

Σε χαμηλούς τόνους, λόγω των συστάσεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, αλλά και λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία της κρίσης και για τις ανάγκες που θα προκύψουν, υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τα οικονομικά δεδομένα και τον «κουμπαρά» που μπορεί να δημιουργηθεί.

Από την μία πλευρά δίδεται ώθηση από τα επιπλέον έσοδα που δημιουργεί η υψηλότερη ανάπτυξη και ο πληθωρισμός και από την άλλη επιχειρείται να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό αυτή η τάση θα είναι διατηρήσιμη και το 2023, ειδικά αν οι συνθήκες χειροτερεύσουν και τα σενάρια ύφεσης ανά την ΕΕ πραγματωθούν.

Προς το παρόν ωστόσο, η μείωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στο φάσμα της νέας «κανονικότητας» των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου που «ευνοεί» τη μείωση του κόστους της βενζίνης, γέρνουν την πλάστιγγα προς μέτρα στήριξης από την ευρύτερη ακρίβεια. Και τούτο αφού – αν η τάση συνεχισθεί - μειώνει τις ανάγκες κάλυψης και από Κρατικό χρήμα των λογαριασμών ρεύματος (σ.σ. ήδη εκτιμάται ότι απολογιστικά η εν λόγω πτώση τιμής του φυσικού αερίου θα τροφοδοτήσει με 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ επιπλέον υπερέσοδα στα κρατικά ταμεία.

Στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση απορρίπτει οριζόντια μέτρα όπως μία μείωση φόρων ή ευρύτερη ρύθμιση οφειλών. Αντιθέτως προκρίνονται (αν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες) μέτρα στήριξης άμεσα και στοχευμένα προς τα νοικοκυριά.

Καλύτερη εικόνα για την πορεία του Προϋπολογισμού και για τις δυνατότητες που δημιουργούνται θα υπάρχει την Τρίτη με την ανακοίνωση από τον αρμόδιο Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη των στοιχείων εκτέλεσης Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις για το αν θα διασφαλισθεί επιπλέον χώρος φέτος ή το 2023 βεβαίως έχουν πολύ μεγάλο βαθμό μεταβλητότητας και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν όταν έρθει η «ώρα», αλλά και ανάλογα με τα περιθώρια και τελικές κατευθύνσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Στο πακέτο των εκτιμήσεων της Κομισιόν για το 2023 υπάρχει το σενάριο παράτασης των μέτρων στήριξης για όλο το 2023, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του κόστους από το 1 δισ. ευρώ που υπάρχει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σε περίπου 2 δισ. ευρώ, μόνο για τις παρεμβάσεις που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος...

Το επόμενο deadline συνδέεται με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Θα γίνει έχοντας λάβει τα «μηνύματα» για την τελική εικόνα των συστάσεων της Κομισιόν για τους ελληνικούς δημοσιονομικούς στόχους. Με ένα πρώτο δείγμα γραφής να έχει δοθεί από τον Ιταλό Επίτροπο στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις όταν μετέφερε το «μήνυμα» σε κράτη που δεν έχουν τόσο στοχευμένα μέτρα, να αλλάξουν πολιτική στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της κατανάλωσης και επιβράδυνσης του πληθωρισμού….

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέψεις «αναπροσαρμογής» στον στόχο του 2% (πληθωρισμού) στην ΕΚΤ

Πτώση και το 2023 κατά 5% στη ζήτηση ρεύματος – Ολοκληρώνεται το «σχέδιο-ασπίδα» για το αέριο

Ακίνητα: Έρχονται διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες, στον «πάγο» ο ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας έως το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider