Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε πρόβλεψη απορρόφησης επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Πάνω από 10 δισ. έως και το 2024

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε πρόβλεψη απορρόφησης επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Πάνω από 10 δισ. έως και το 2024
Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Φθινοπωρινές της Εκτιμήσεις. Μεγάλη η σημασία των κοινοτικών κονδυλίων γιατί χωρίς αυτά οι ελληνικές δημόσιες επενδύσεις είναι οι πιο «φτωχές» ανά την ΕΕ μετά την Ισπανία, δεδομένων των περικοπών που έγιναν στο ΠΔΕ τα προηγούμενα χρόνια για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Μία άλλη πτυχή των επιδόσεων της Ελλάδας, αυτή τη φορά στο επενδυτικό πεδίο, περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Φθινοπωρινές της Εκτιμήσεις. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι η χώρα με την πιο μεγάλη απορρόφηση επιδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το ποσό που αναμένεται να έρθει έως το τέλος του 2024 φτάνει περίπου στο 4,7% του ΑΕΠ ή αλλιώς ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο κεφάλαιο η Επιτροπή αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία των κοινοτικών κονδυλίων για κάθε κράτος. Ειδικά για τη χώρα τα στοιχεία δείχνουν πως χωρίς αυτά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, οι ελληνικές δημόσιες επενδύσεις είναι οι πιο «φτωχές» ανά την ΕΕ μετά την Ισπανία. Και τούτο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεδομένων και των περικοπών που έγιναν στο ΠΔΕ τα προηγούμενα χρόνια για να γίνει εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή (σ.σ. αν και αυξήθηκαν σημαντικά από το 2019 και μετά).

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ειδικό κεφάλαιο της Επιτροπής, η απορρόφηση των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (RRF) πρόκειται να αυξηθεί έως και το 2024 (σ.σ. έως τότε γίνονται προβλέψεις αν και το RRF λήγει το 2026). Για την ΕΕ συνολικά, η απορρόφηση των επιχορηγήσεων προβλέπεται να αυξηθούν στο 0,3% του ΑΕΠ το 2022 (από 0,2% το 2021) και στο 0,5% του ΑΕΠ το 2023.

Ανά κράτος, συνολικά την περίοδο 2022-2024, οι δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις του RRF αναμένεται να είναι πάνω από 4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και στην Ισπανία, περισσότερο από 3% στην Κροατία, στη Σλοβακία, στην Πορτογαλία και στη Βουλγαρία, περισσότερο από 2% στην Ουγγαρία, στην Λετονία και στην Ρουμανία και περισσότερο από 1% του ΑΕΠ στη Μάλτα, στη Σλοβενία, στην Πολωνία, στη Λιθουανία, στην Κύπρο, στην Τσεχία και στην Ιταλία.

Οι αυξανόμενες δημόσιες επενδύσεις βελτιώνουν τη σύνθεση των δαπανών, εξηγεί η ΕΕ. Ο δείκτης των συνολικών δημόσιων επενδύσεων της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 3% του ΑΕΠ το 2019 σε 3,5% το 2024, με τα περισσότερα κράτη μέλη να δαπανούν μεγαλύτερο ποσό των εθνικών τους προϋπολογισμών σε δημόσιες επενδύσεις από ό,τι πριν από την πανδημία.

Το ήμισυ της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων σχετίζεται με επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ιδίως από το RRF. Στην περίπτωση της Ελλάδας η αξία των συνολικών δημόσιες επενδύσεων είναι πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ λόγω των κοινοτικών κονδυλίων.

Σημειώνεται πως στο κείμενο των προβλέψεων της ΕΕ αναμένεται ισχυρή άνοδος των επενδύσεων: κατά 11,5% φέτος (2,8% άνοδος κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη) και κατά 6,3% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα η JP Morgan - Τα σχέδια και οι προσλήψεις στο Payments Innovation Lab

Κ. Μητσοτάκης: Η αύξηση των συντάξεων θα ξεπεράσει το 7% - Τέλος οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ

Τζεντιλόνι: Για δύο συνεχή τρίμηνα η ύφεση στην Ευρωζώνη - 2% επιπλέον στο πληθωρισμό στο κακό σενάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider