Λαγκάρντ: Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια
Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε», υπογράμμισε η Κρ. Λαγκάρντ, ενώ αναφερόμενη στον πληθωρισμό τόνισε πως παραμένει υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση: 16:47

Προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αποφάσισε την περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η ίδια μίλησε για αύξηση των πιθανοτήτων ύφεσης στην οικονομία και υπογράμμισε πως η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστεί καθώς «έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε».

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 9,9% για τον Σεπτέμβριο».

Μιλώντας για τις τροποποιήσεις στους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs), η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να αποτυπώνονται στο δανεισμό των τραπεζών.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής με βάση τρία στοιχεία:

  • Τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και τις προοπτικές για την οικονομία και αυτό αφορά και την πιθανότητα μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη.
  • Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει ήδη πάρει μέχρι σήμερα, μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της.
  • Το γεγονός ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής χρειάζεται χρόνο και αυτό είναι κάτι που θα ενσωματώνεται στις αποφάσεις της τράπεζας.

Επιβράδυνση της οικονομίας

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχει υποχωρήσει σημαντικά για το γ' τρίμηνο και αναμένεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο δ' τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023.

Η ίδια ανέφερε πως παγκοσμίως η οικονομική δραστηριότητα καταγράφει επιβράδυνση λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για την αγορά απασχόλησης, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η εξασθένηση της οικονομίας μπορεί να επιφέρει υψηλότερα ποσοστό ανεργίας στο μέλλον.

Παραμένουν σημαντικοί οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίες, συμπλήρωσε η ίδια.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε πως αυτή η πιθανότητα διαγράφεται στον ορίζοντα. «Η εντολή που έχουμε ως ΕΚΤ είναι να αποφύγει την ύφεση» υπογράμμισε.

Απαντώντας για το εάν βλέπει ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης για το 2023, ίδια ανέφερε πως «θα ξέρουμε περισσότερα με βάση τις προβλέψεις μας που θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο».

Ωστόσο, όπως είπε, στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο υπήρχαν πολλά αρνητικά σενάρια που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, όπως η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει επιβράδυνση της οικονομίας, τόνισε και μίλησε για μεγαλύτερο ενδεχόμενο ύφεση στην Ευρωζώνη.

Για τον πληθωρισμό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως ο πληθωρισμός μπορεί να καταγράψει περαιτέρω άνοδο στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.

«Η ενέργεια παραμένει η βασική αίτια αύξησης του πληθωρισμού» σημείωσε, ενώ υποστήριξε η υποτίμηση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος προστίθεται στις πληθωριστικές πιέσεις.

«Ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα είναι υψηλότερος από ότι περιμέναμε» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπλήρωσε πως ο πληθωρισμός «θα αποκλιμακωθεί είτε μέσω της πτώσης των τιμών ενέργειας είτε μέσω της μείωσης της ζήτησης».

«Μας έκανε έκπληξη η μεγάλη και απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για αυτό και προσαρμόσαμε τη νομισματική μας πολιτική» δήλωσε.

Συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της στο μέλλον, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η τράπεζα θα αποφασίζει τις αυξήσεις με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%.

Η ίδια ανέφερε πως δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί ακριβώς το «ουδέτερο επίπεδο» των επιτοκίων της ΕΚΤ.

«Ενδεχομένως να χρειαστεί να πάμε πέρα από την κανονικοποίηση των επιτοκίων, το τελικό ύψος των επιτοκίων μπορεί να είναι παραπάνω από το ουδέτερο επίπεδο» συμπλήρωσε.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι η εντολή μας και για αυτό ο σκοπός της νομισματικής μας πολιτικής είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Οι τράπεζες

Μιλώντας για τις τράπεζες, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως τα τραπεζικά κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.

«Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών» ανέφερε. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις παραμένει ισχυρός.

Μιλώντας για τις αλλαγές στο TLTROs, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως με τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από τις 23 Νοεμβρίου «θέλουμε την καλύτερη δυνατή μετάβαση της νομισματικής μας πολιτικής στις τράπεζες» ανέφερε.

Σε σχόλιο για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και τη νομισματική «σύσφιξη», η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η τράπεζα θα συζητήσει τις βασικές αρχές επανεπένδυσης του APP στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τον Δεκέμβριο.

Σε ερώτηση για το πως κρίνει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (όπως η Γερμανία), η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως η ΕΚΤ καλωσορίζει τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν λάβει ορισμένες χώρες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που άσκησε προ ημερών η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προς την ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων της, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως δεν σχολιάζει πολιτικά σχόλια και επανέλαβε πως ο ρόλος και η εντολή της ευρωτράπεζας είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από την ΕΚΤ - «Φρένο» στις 860 μονάδες

Τράπεζες: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ για τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων  

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων - Σόλτς: Πρότυπο η Ελλάδα στο LNG

gazzetta
gazzetta reader insider insider