Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της - Το ερώτημα είναι πόσο και... για πόσο...

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της - Το ερώτημα είναι πόσο και... για πόσο...
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Η αντίστροφη μέτρηση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες έχει ξεκινήσει στους κόλπους της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζει άλλη μία γενναία αύξηση των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα, όμως πλέον η προσοχή στρέφεται στο ύψος της ανόδου αλλά και πότε θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση.

Μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης -μια άνοδος που φαινόταν σχεδόν αδιανόητη νωρίτερα φέτος, αλλά πλέον μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις από τη Fed έχει «κανονικοποιηθεί» πλήρως- θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγοι είναι οι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα μείνουν εκεί και προεξοφλούν νέα άνοδο μέχρι το τέλος της χρονιάς, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν ποιο θα είναι τελικά το ύψος τους αν σταθμιστεί και το ενδεχόμενο της ύφεσης. Η ενεργειακή κρίση και όχι μόνο ωθεί στα όριά τους επιχειρήσεις και νοικυριά που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς θέρμανσης και στεγαστικών δανείων, ενώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης απειλούνται με κατάρρευση καθώς οι πολίτες τους γονατίζουν από τη δυσβάσταχτη αύξηση στο κόστος ζωής.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν το επιτόκιο να κορυφώνεται στο 2,5% τον Μάρτιο, αν και αναμένουν ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα μειωθεί μετά από τον μήνα που διανύουμε.

«Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Έλμαρ Φολκλερ, αναλυτής στη Landesbank Baden-Wuerttemberg, τη μεγαλύτερη περιφερειακή κρατική τράπεζα της Γερμανίας. «Αλλά μπορεί να αρχίσουν να ενεργούν πιο ευέλικτα από τις αρχές του 2023» πρόσθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για ένα «τοξικό μείγμα» ραγδαίου πληθωρισμού και μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης, προβλέποντας ύφεση σε περισσότερα από τα μισά κράτη - μέλη της ευρωζώνης αυτό το χειμώνα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα πρέπει πιθανώς να επιμείνει το επόμενο έτος.

Η ΕΚΤ «δεν πρέπει να τα παρατήσει πολύ σύντομα», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ενώ ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμιρ ανέφερε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε». Οι χρηματαγορές βλέπουν το κόστος δανεισμού να αυξάνεται πάνω από το 3% το 2023 - ένα επίπεδο που «γεράκια» όπως ο Βέλγος Πιερ Ουνς, έχουν χαρακτηρίσει «λογικό».

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι ένα μέγιστο επιτόκιο 2,25%-2,5% μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, ενώ ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο ανησυχεί ότι στη «χειρότερη περίπτωση» η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει πίσω.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης τον Φεβρουάριο του 2023. Αν υποθέσουμε ότι διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αυτό είναι σύμφωνο με τον ισολογισμό που αρχίζει να συρρικνώνεται τον Μάρτιο» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η HSBC παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Στο επίκεντρο του επενδυτικού «story» οι τράπεζες

Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Νέο «πλήγμα» στην οικονομία της Ευρωζώνης, υποχώρηση του PMI για 4ο διαδοχικό μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider