Νάγκελ: Αρκετές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ - Να μην εγκαταλειφθεί η μάχη για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ: Αρκετές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ - Να μην εγκαταλειφθεί η μάχη για τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά τρία τέταρτα της μονάδας αργότερα αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντάς το στο 1,5%. Οι traders στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο θα φθάσει τελικά το 3%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, παρά την πιθανή βαθιά ύφεση στη Γερμανία, ενώ θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη μείωση του ισολογισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ το Σάββατο.

«Θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα – όχι μόνο στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στα τέλη Οκτωβρίου. Το μέγεθος των επιτοκιακών βημάτων και το πόσο ψηλά θα αυξήσουμε τα επιτόκια θα καθοδηγείται σε κάθε περίπτωση από τα τρέχοντα δεδομένα και τη σημασία τους για τις προοπτικές του πληθωρισμού», δήλωσε ο Νάγκελ σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον για να προσθέσει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν πρέπει να τα παρατήσει πολύ σύντομα, καθώς όσο περισσότερο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να αυξηθούν πάνω από τον στόχο του Ευρωσυστήματος».

Τόνισε πως δεδομένων των εντάσεων στις αγορές ενέργειας, υπάρχουν «σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι» για τις προοπτικές του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι οι τιμές στη Γερμανία θα αυξηθούν πιθανότατα με ετήσιο ρυθμό άνω του 7% το επόμενο έτος. «Το ΑΕΠ (στη Γερμανία) θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό θα συνεπαγόταν μια ύφεση, δηλαδή μια σημαντική, ευρεία και πιο μακροχρόνια μείωση της οικονομικής παραγωγής» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ: Το 2023 ξεκινά η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ

FT: Η Credit Suisse ετοιμάζεται για πώληση περιουσιακών στοιχείων της στην Ελβετία

Eurowings: Τα αιτήματα των πιλότων θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider