Κομισιόν: Νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Μόσχα θα χάσει 7 δισ. ευρώ από τις νέες κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Μόσχα θα χάσει 7 δισ. ευρώ από τις νέες κυρώσεις
Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ προς τη Ρωσία ώστε «το Κρεμλίνο να πληρώσει».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο «να πληρώσει το Κρεμλίνο» για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με τα «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα εδάφη.

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να υποχρεώσουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτήν την περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, που αναμένεται να στερήσει από τη Μόσχα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Πέρα από αυτό, το πακέτο κυρώσεων θα θέσει τη νομική βάση για το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και θα απαγορεύσει στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών, όπως πρόσθεσε.

Αναλυτικά τα μέτρα του νέου πακέτου

  • Προσθήκες νέων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στις κυρώσεις
  • Περαιτέρω περιορισμός του εμπορίου με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, στερώντας από την ρωσική οικονομία έσοδα 7 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα προϊόντα που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Μόσχα με τεχνολογίες που απαιτούνται για την πολεμική της μηχανή
  • Η Ρωσία δεν πρέπει να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό μυαλό και τεχνογνωσία.

Καθώς και:

  • Πρόσθετες απαγορεύσεις παροχής ευρωπαϊκών υπηρεσιών
  • Απαγόρευση συμμετοχής υπηκόων της ΕΕ σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών
  • Νομική βάση για ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου καθώς ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, σε χαμηλές τιμές. Το πλαφόν θα συμβάλει στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
  • Ενισχύονται οι προσπάθειες για την πάταξη της παράκαμψης κυρώσεων για να καταγράφονται τα άτομα που παρακάμπτουν τις κυρώσεις που αναμένεται να έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα της Μόσχας που ακολουθεί «την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014».

Το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου και θα συζητηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Στο κάδρο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο κλάδος της ναυτιλίας

Reuters: Ενδεχόμενη αναβολή στη φορολόγηση υπερκερδών στην ενέργεια από ΕΕ

«Δημοψηφίσματα» - Ουκρανία: «Ναι» στην προσάρτηση των 4 κατεχόμενων περιφερειών - Καταδικάζει η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider