ΕΚΤ: Απόφαση «μαζέματος» της πλεονάζουσας ρευστότητας έως τις 30 Απριλίου 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Απόφαση «μαζέματος» της πλεονάζουσας ρευστότητας έως τις 30 Απριλίου 2023
Το ανώτατο όριο θα παραμείνει προσωρινά στα επίπεδα είτε του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων (DFR) είτε του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου του ευρώ (€STR), αναλόγως με το ποιο είναι χαμηλότερο. 

Απόφαση για προσωρινή αφαίρεση του ανώτατου ορίου του επιτοκίου 0% στην αποδοχή κρατικών καταθέσεων έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ισχύ έως τις 30 Απριλίου 2023.

Το μέτρο αποσκοπεί στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, όπως επισημαίνει σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί η Τράπεζα, το ανώτατο όριο θα παραμείνει προσωρινά στα επίπεδα είτε του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων (DFR) είτε του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου του ευρώ (€STR), αναλόγως με το ποιο είναι χαμηλότερο.

Αυτή η αλλαγή θα αποτρέψει μια απότομη εκροή καταθέσεων στην αγορά, τη στιγμή που ορισμένα τμήματα των αγορών repo της Ευρωζώνης παρουσιάζουν σημάδια έλλειψης εξασφαλίσεων και θα επιτρέψει σε βάθος αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι χρηματαγορές προσαρμόζονται στην επάνοδο σε θετικά επιτόκια.

Με βάση τα ισχύοντα έως σήμερα, το σχετικό νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι, εάν το DFR είναι αρνητικό, οι κρατικές καταθέσεις αμείβονται μέχρι το DFR ή το €STR, ανάλογα με το ποιο είναι χαμηλότερο. Προβλέπει επίσης ανώτατο όριο αποδοχών καταθέσεων 0% εάν το DFR είναι 0% ή υψηλότερο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, οι συνθήκες της αγοράς και της ρευστότητας έχουν αλλάξει από τότε που τέθηκε σε ισχύ αυτό το ανώτατο όριο και δικαιολογείται μια προσωρινή προσαρμογή των ρυθμίσεων αποδοχών, σε ένα πλαίσιο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Ιστορική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Λαγκάρντ: Είμαστε πολύ μακριά από το peak των επιτοκίων - Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις λάθος προβλέψεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider