Ράλι 30% στο φυσικό αέριο - Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη για την αναστολή του Nord Stream

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι 30% στο φυσικό αέριο - Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη για την αναστολή του Nord Stream
Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δυσκολεύουν την Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τελευταία Ενημέρωση 15:23

Ανοδικό ράλι 30% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τον μεγαλύτερο αγωγό της προς την Ευρώπη επ' αόριστον, βυθίζοντας την περιοχή βαθύτερα στην ενεργειακή κρίση.

Σήμερα, τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας (παράδοσης Οκτωβρίου) ενισχύονται 26,2% στα 271 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί. Ο ενεργειακός κολοσσός διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη για την αναστολή του Nord Stream

Τους Ευρωπαίους πολιτικούς κατηγόρησε η Ρωσία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δυσκολεύουν την Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι για να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο εξοπλισμός, η Siemens Energy πρέπει να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου για τη συντήρηση της τουρμπίνας. «Όλοι οι όροι του συμβολαίου συντήρησης έχουν παραβιαστεί κατάφωρα, οι όροι για τη μεταφορά αυτού του εξοπλισμού έχουν παραβιαστεί», τόνισε ο Νόβακ. Η Siemens Energy απάντησε ότι δεν της έχει ζητηθεί να προχωρήσει στη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream, υπογραμμίζοντας ότι είναι διαθέσιμη να το πράξει.

Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Εξάλλου, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στις 9 Σεπτεμβρίου επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Όπως αναφέρει, οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης «πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης» για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ακόμη και εάν ο ΟΠΕΚ+ κάνει την έκπληξη, οι τιμές τείνουν να αυξηθούν

Σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος και αέριου ζήτησε από τις βιομηχανίες το ΥΠΕΝ – Το ραντεβού και το κακό σενάριο

Πακέτο ΔΕΘ: Μετρημένες παροχές και επενδυτικό αντιστάθμισμα - Αντίδοτο στην ασάφεια για κρίση & αποφάσεις ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider