ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία με την Lockheed Martin για τα F-35, ύψους 30 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία με την Lockheed Martin για τα F-35, ύψους 30 δισ. δολαρίων
Υπήρξε μια κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μια συμφωνία τόσο για το εύρος τιμών όσο και για την ποσότητα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και η Lockheed Martin βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά 375 αεροσκαφών F-35 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για μια χρονική περίοδο 3 ετών, σε ένα deal που κοστολογείται κοντά στα 30 δισ. δολάρια, μετέδωσε το Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που κατασκευάστηκε το 2007 κόστισε 221 εκατ. δολάρια, αλλά πλέον με την αύξηση της παραγωγής και την άνοδο της τεχνογνωσίας το κόστος έχει διαμορφωθεί σε 79 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Πενταγώνου και της εταιρείας είχαν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τα δικαιώματα δεδομένων, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ωστόσο, σήμερα υπήρξε μια κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μια συμφωνία τόσο για το εύρος τιμών όσο και για την ποσότητα, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η οριστική τιμολόγηση δεν θα κλειδώσει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, αλλά η τελική συνολική αξία κυμαίνεται γύρω στα 30 δισ. ολάρια.

Εν μέσω της πανδημίας, η Lockheed άρχισε να προμηνύει ότι η τιμή του αεροσκάφους θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι οικονομίες κλίμακας μειώθηκαν και οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα. Μια πρόβλεψη πριν από την πανδημία για αυτήν την αγορά τριών ετών έδειξε ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν περίπου 485 αεροσκάφη, αλλά η μείωση του όγκου κατά 22% θα επηρεάσει σίγουρα το συνολικό κόστος του F-35A, της πιο κοινής έκδοσης του τζετ.

Το F-35 διατίθεται σε τρεις εκδοχές, το μοντέλο Α για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τους συμμάχους των ΗΠΑ, το μοντέλο F-35 B, το οποίο μπορεί να χειριστεί σύντομες απογειώσεις και κάθετες προσγειώσεις και το F-35C για προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για το «μπλόκο» στην πώληση των F-16 από τη Βουλή των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider