Κομισιόν: Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου - Σχέδιο «άμυνας» για το ρωσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου - Σχέδιο «άμυνας» για το ρωσικό αέριο
Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές.

Τελευταία ενημέρωση: 15:23

Εκτάκτως θα συναντηθούν στις 26 Ιουλίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητήσουν πώς η ένωση θα αντιμετωπίσει τον ερχόμενο χειμώνα την κρίση με το ρωσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε η Τσεχία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές και για να βοηθήσει στην αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου για το χειμώνα.

«Θα εργαστούμε για την οχύρωση της κοινής αγοράς και της βιομηχανικής αλυσίδα εφοδιασμού έναντι διαταραχών» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Σημειώνεται πως σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση που είχε καταθέσει η Κομισιόν για τον χαρακτηρισμό ως «πράσινων» των επενδύσεων στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν βρέθηκαν οι ψήφοι των 353 ευρωβουλευτών που χρειάζονταν για να ακυρωθεί η πρόταση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σημαίνει πως τα νέα εργοστάσια φυσικού αερίου θα μπορούν να λάβουν επενδύσεις από την ΕΕ, τηρώντας προϋποθέσεις και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει την πυρηνική βιομηχανίας ενέργειας της Ευρώπης, με χώρες όπως η Γαλλία να έχουν τονίσει πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας από το συνέδριο του Economist στην Ελλάδα, ανέφερε «πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά», τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει βρει ήδη νέους προμηθευτές και προωθεί το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα REpowerEU, ενώ ετοιμάζει σχέδιο αλληλεγγύης και για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: «Ελεύθερη πτώση» στην Ευρώπη μετά από την αναστολή της απεργίας στη Νορβηγία

Νορβηγία: Παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει η απεργία που απειλεί τις εξαγωγές αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider