Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος Ιουλίου: Κάλυψη όλων των κατοικιών και όλης της κατανάλωσης - Στα 0,2 ευρώ/κιλοβατώρα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος Ιουλίου: Κάλυψη όλων των κατοικιών και όλης της κατανάλωσης - Στα 0,2 ευρώ/κιλοβατώρα
Με την επιδότηση απορροφάται το 84% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 722 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις σε ρεύμα και αέριο, με την κυβέρνηση να έχει διαθέσει ήδη πάνω από 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών.

Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το Insider.gr, ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι τον Ιούλιο για πρώτη φορά το ίδιο ποσό ενίσχυσης θα καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης, καθώς και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη). Με τα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως συμπλήρωσε, θα απορροφηθεί το 84% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει σε 24 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας έτσι το 100% της αύξησης, ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

«Παράλληλα, αυξάνουμε την επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA σε 192 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (19,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης. Στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης. Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», πρόσθεσε.

Στα 722 εκατ. το «πακέτο» στήριξης για Ιούλιο

Όσον αφορά το αέριο, η επιδότηση ορίζεται στα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το «πακέτο» στήριξης για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 722 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 300 εκατ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έως αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών στην ενεργειακή κρίση.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, κάνοντας επίσης αναφορά στο ενισχυμένο «δίχτυ στήριξης», το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αυτό τον μήνα, με τη διπλή παρέμβαση στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ρεύματος.

Όπως επισήμανε, πρώτο χαρακτηριστικό αυτού του νέου πλαισίου στήριξης είναι ότι οι επιδοτήσεις πλέον θα χορηγούνται «οριζόντια», καλύπτοντας όλες τις κατοικίες και τις καταναλώσεις, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η πρεμιέρα της «οριζόντιας» επιδότησης γίνεται με τις σημερινές ανακοινώσεις.

Ανακοίνωση των νέων χρεώσεων από τους προμηθευτές

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

"Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως", τόνισε.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η συγκεκριμένη ρύθμιση σημαίνει πως έως τις 10 Ιουλίου οι προμηθευτές θα πρέπει να ανακοινώσουν τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον Αύγουστο. Επίσης, έως το τέλος Ιουλίου θα δημοσιεύσουν τις επιβαρύνσεις που θα "τρέξουν" τον Σεπτέμβριο.

«Τώρα που η κρίση μαίνεται, διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

«Θωράκιση» της ενεργειακής επάρκειας

Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, σε μία συγκυρία όπου η Ρωσία έχει προχωρήσει σε επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου.

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού, που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια διακοπής της τροφοδοσίας καυσίμου από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Για αυτό τον σκοπό, η χωρητικότητα του τέρμιναλ της Ρεβυθούσας πρόκειται να 2πλασιαστεί άμεσα, με την έναρξη προς το τέλος του Ιουλίου της λειτουργίας της νέας πλωτής δεξαμενής, η οποία έχει ήδη καταφθάσει. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο είναι έτοιμες να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία και η νέα λιγνιτική μονάδα "Πτολεμαΐδα 5".

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel. Επίσης, τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία των κτηρίων το καλοκαίρι - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης από Σεπτέμβριο – Χαμηλά ο πήχης για νέα παράταση στην Επιστρεπτέα

Έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΝ: Χαμηλός ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider