Τινκόφ: Η πλειονότητα των Ρώσων μεγιστάνων στη λίστα του Forbes δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τινκόφ: Η πλειονότητα των Ρώσων μεγιστάνων στη λίστα του Forbes δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο
Έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο αυτό «παράλογο» και αυτούς που τον υποστηρίζουν «ηλίθιους».

Ο Ρώσος εκατομμυριούχος Όλεγκ Τινκόφ, που έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σε μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιούρι Ντουντ (ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί από τις ρωσικές αρχές ‘ξένος πράκτορας’), δηλώνει ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ίδιος προσωπικά επικοινώνησε με τους 12 από τους 20 Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Forbes και πώς «όλοι τους είναι σοκαρισμένοι».

Θέση κατά του πολέμου, όπως λέει ο ίδιος, πήρε ο ιδρυτής της εταιρείας «Μαγκνίτ» Σεργκέι Γκαλίτσκι. Ο συνιδιοκτήτης της Alpha-Bank Μιχαήλ Φρίντμαν του έχει δώσει την συμβουλή, όπως είπε ο Τινκόφ, αρχικά να πουλήσει την τράπεζα και μετά να καταδικάσει την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Όμως εκείνος του απάντησε «Μίσα στα .., έτσι αισθάνομαι, δεν μπορώ να σιωπήσω».

Ο Τινκόφ αποδίδει την σιωπή που τηρούν και το γεγονός ότι δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις κατά του πολέμου, στο γεγονός ότι από αυτούς εξαρτώνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους και πως εκτός των άλλων πιστεύουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα.

Πρόσφατα ο Όλεγκ Τινκόφ , ιδρυτής της ομώνυμης τράπεζας TinkoffBank, που βρίσκεται στο εξωτερικό, έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις με τις οποίες καταδίκασε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο αυτό «παράλογο» και αυτούς που τον υποστηρίζουν «ηλίθιους». Μετά τις δηλώσεις του αυτές, όπως ο ίδιος έχει πει, οι ρωσικές αρχές τον εξανάγκασαν να πουλήσει το μερίδιό του στην τράπεζα «στο 3% της πραγματικής του αξίας», διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος επιχειρηματίας, θα εθνικοποιούσαν την τράπεζα.

Το μερίδιό του αγόρασε ο προσκείμενος στον Πούτιν επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Ποτάνιν. «Δεν μπορούσα να συζητήσω την τιμή, βρέθηκα σε κατάσταση ομηρίας, και παίρνεις ό,τι σου δίνουν», είχε διευκρινίσει ο Όλεγκ Τινκόφ.

Ο Τινκόφ στην συνέντευξή του δηλώνει ότι τρία χρόνια δεν είναι στην Ρωσία, δεν διοικούσε γενικά την τράπεζα και γενικά κατά την έκφρασή του «ποτέ δεν συνεργάσθηκα» με την εξουσία. Γι' αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα τεχνικό λάθος που έγινε «ως απάντηση στο τεράστιο έγκλημα που διέπραξε το ρωσικό κράτος». Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν το 2017 σε συνέντευξη που είχε δώσει και πάλι στον Ντουντ είχε προτείνει να γίνει ο Πούτιν αυτοκράτορας. Ο Τινκόφ «ζήτησε απ όλους συγνώμη για αυτή την φράση» και επανέλαβε για μια ακόμη φορά, ότι η φράση του αυτή ήταν ένας σαρκασμός. Ο Τινκόφ λέει ότι «ποτέ δεν πήγαινε στον Πούτιν» και ότι συμμετείχε στην συγκέντρωση κατά της επανεκλογής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Lukoil αγοράζει τις επιχειρήσεις της Shell στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider